Wandelend naar de Nieuwmarkt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                        2e versie

Wandelend naar de Nieuwmarkt door Martie van der Loo, 1986 / 2010

Beeldengroep van vier (oorspronkelijk vijf).

 

 

 

 

                                                                                                                                              1e versie

 

 

Martie van der Loo kreeg in 1984 de opdracht beelden te maken voor de bruggen over de Oudezijds Voorburgwal - Damstraat en de Oudezijds Achterburgwal - de Oude Hoogstraat (de Pillenbrug). Van Loo maakte vier figuren voor de eerste brug en een vijfde voor de tweede. De figuren hebben Chinese ogen, een verwijzing naar Chinatown bij de Nieuwmarkt.

 

 

 

Geen gelukkig begin

 

 

Onthoofd

 

De Volkskrant van 10 december 1986 schrijft dat alle vier de beelden zijn onthoofd.

 

“Vier van de beelden stonden op de zogenaamde Pillenbrug. De bank op deze brug, waar vaak verslaafden op zaten, is enige tijd geleden door buurtbewoners gesloopt in de hoop daarmee de verslaafden van deze plek te verdrijven. De gemeente heeft later op de brug de vier beelden van Van der Loo geplaatst. “

 

 

Mensen zonder benen

 

Het knipsel links komt uit de NoordHollandse Courant van 31 december 1986. Het meldt:

 

Amsterdam heeft sinds gisteren een kleine beeldenroute. Op de bruggen van de Damstraat, Nieuwe en Oude Hoogstraat, de wandelroute in de richting van de Stopera zijn in totaal 6 beelden geplaatst. de ongeveer 70 centimeter hoge mensen zonder benen zijn gemaakt door Marty van Loo. De beelden stonden er overigens al eerder maar werden toen in een mum van tijd onthoofd.

 

 

 

Ongure plek

 

Van der Loo in 2010 in Het Parool: “Het was toen nogal onguur op die plek. Ik weet nog dat ik met stukken karton in de weer was, een beetje schuiven om te zien waar ze precies moesten komen. ‘Gaan we balletje balletje doen?’ vroegen omstanders, dat werd destijds op stukken karton gedaan.” In 1986 stonden ze er dan. “Die op de Pillenbrug werd vrijwel meteen van de sokken gereden. Voor vervanging had de gemeente geen geld. Ik verzoende me ermee.”

 

Binnen twee maanden raakte een van de vier zijn hoofd kwijt. “De huidige eis die aan beelden wordt gesteld dat ze minstens tien jaar hufterproof moeten zijn, gold toen nog niet. Ik ben er meteen naar toe gereden. De sterke man van de poffertjeskraam hielp me de hoofden ervan af te halen en ze in mijn jeep te laden. Niemand stond ervan te kijken dat we met die hoofden aan de haal gingen. Ik bewerkte ze zodat ik ze aan de rompen kon verankeren. Een paar dagen later stond in de Volkskrant dat alle vier de beelden onthoofd waren. Dat was op zich dus wel waar.” De gemeente vond dat de beeldhouwer zelf aangifte moest doen. “Ik zei op bureau Warmoesstraat dat ik een hoofd kwijt was. Ze keken van ‘die vrouw is niet goed snik’.”

 

 

 

 

                                                                                                                                              1e versie

 

                      Vernield

 

                             (…) Verder zijn de beelden van Martie van der Loo op de brug tussen O.Z. Voorburgwal en

                             Doelenstraat  vernield. Gemeente doet er tot nu toe niets aan.

                             (citaat uit een verslag van de wijkraad, september 2004)

 

 

 

 

                                           Maart 2006: één van de vier is verdwenen, het fundament rest.

..

 

     

 

De beelden bleken te kwetsbaar op de brug en beetje bij beetje takelden ze af. Later in 2006 zijn de resterende beelden door het stadsdeel Centrum weggehaald. Alleen de weter ziet anno 2010 nog de littekens in het plaveisel waar het kunstwerk heeft gestaan.

 

 

 

Nieuwe beelden

 

Maar de beeldhouwer kreeg opdracht nieuwe wandelaars te maken. De beelden zijn weerbaarder, de armen zijn van graniet. Van der Loo in Het Parool: “Ik wil ze graag terug op die brug, maar het stadsdeel is niet in staat de omstandigheden zo te maken dat ze daar overleven. Ze vinden daar dat ik zelf een andere plaats moet zoeken. Nou verwijzen die beelden naar de Nieuwmarkt, het moet wel een beetje in die buurt zijn. Op de Jodenbreestraat kunnen ze dan staan, het is in behandeling. Maar onlangs zag ik daar allerlei strepen, verwijzend naar waar fietsen konden staan. Tsja, ik wacht nog maar even af.”

 

Eind goed al goed

 

De kunstenares bericht dat de beelden sinds oktober 2011 terug zijn in de Damstraat. Ze zijn geplaatst op de brug Varkenssluis en staan nu op een gemetselde sokkel.

 

 

 

 

 

 

 

                                       de nieuwe beelden in opslag, wachtend op de wandeling

 

 

 


 

Martie van der Loo (1945)

 

www.martievanderloo.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Damstraat / Oude Hoogstraat, Amsterdam Centrum

 

Foto’s:  februari en maart 2006, april en september 2010, mei 2014

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum