gevleugeld wiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ProRail brengt ‘Gevleugeld Wiel’ na 75 jaar terug op Amsterdam CS

 

persbericht Prorail, 20-12-2005

 

In opdracht van Prorail is het ‘Gevleugeld Wiel’, het oorspronkelijke beeldmerk van vele spoorwegmaatschappijen, teruggeplaatst op de nok van de zuidkap van Amsterdam CS. Vanaf 1889 tot ongeveer 1930 heeft dit beeldmerk (dat ook het eerste NS-beeldmerk was), de nok gesierd. Het beeldmerk bestaat uit een afbeelding van een treinwiel geflankeerd door de vleugels van de handelsgod Mercurius. Het wiel is vier meter breed en 5.35 meter hoog.

 

 

                  

 

                         Centraal station, 1913 - 1915

 

 

 

                           

 

 

 

                                      

 

                                                1900

                                      

 

Het eerste wiel is nu geplaatst, het tweede wiel wordt aanstaande dinsdag gemonteerd. Rond 1930 werd het oorspronkelijk wiel verwijderd, omdat het versleten was. Nu heeft ProRail het na 75 jaar afwezigheid, op zijn oude plek teruggeplaatst. Dit beeldmerk werd wereldwijd jarenlang gebruikt door spoorwegmaatschappijen. Er bestaan dan ook vele versies.

 

ProRail heeft het wiel in delen omhoog laten hijsen en op de nok laten monteren. Als het ruim vijf meter hoge wiel in één deel geplaatst zou worden, was een grote kraan nodig geweest voor het hijswerk en daarmee een buitendienststelling van het spoor. Om deze buitendienststelling en overlast voor de reizigers te voorkomen is gekozen voor deze werkwijze.

 

Nu zijn de wielen thermisch verzinkt, zodat ze niet meer kunnen roesten. De wielen worden volgend jaar in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

 

 

 

                             

 

 

 

 


Centraal Station

 

Foto’s: maart 2006, april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum