Punkjoch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een doorkijkje van de Weesperstraat naar het Lepelplein.

 

 

Johnny Rotten

 

Op het jack van het punkjoch lijkt te staan ‘Johnny Romer’ en zo is de schildering bekend geworden in de buurt. Maar door de plooien wordt verhuld dat er eigenlijk staat ‘Johnny Rotten’ alias John Lyndon van de Sex Pistols. Lyndon kreeg de bijnaam Rotten vanwege de staat van zijn gebit. De Sex Pistols ( ‘een viertal stekelige snotapen’) was een Britse punkgroep die actief was van 1975 tot 1978. Mogelijk is de schildering een afbeelding van Rotten.

 

'Ik haat Hippies en hun wereld. Ik haat lang haar... Ik wil dat graag veranderen, zodat er alleen nog maar Rockgroepen zijn zoals de onze”, riep Johnny Rotten.

De energie van de Punk-Rock ontstond uit de verbinding tussen haat en verandering. Alleen vanuit deze mentaliteit verzonnen de 'Sex Pistols' hun naam. Titels en teksten van hun songs waren berekende provocatie. Geweld karakteriseerde hun optredens.

 

 

Punk

 

Punk is Engels voor tuig, schorem. Vanaf het midden van de jaren '70 van de twintigste eeuw verwijst de term naar een stroming binnen de jongerencultuur die wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt. De punkscene in Nederland valt, net als in veel andere landen, min of meer samen met de kraakbeweging en is daardoor politiek georiënteerd. Maar vergeleken met Engeland, dringt het bestaan van de stroming in Nederland nauwelijks tot het grote publiek door. In de begin jaren, eind jaren zeventig, manifesteert de punkscene zich vooral in Amsterdam. In de jaren tachtig worden enkele uiterlijke kenmerken van de punk zoals het stekelhaar, door een breed publiek overgenomen. Een punk was herkenbaar aan het dragen van piercings (pas later algemeen gangbaar geworden) en accessoires zoals een zweetbanden of armbanden met ijzeren details.

 

 


 

Lepelplein

 

Foto: februari 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Muurschilderingen