‘Ik heb ze lief’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ik heb ze lief’, muurschildering en gedicht door Margerite Luitwieler, 2003

 

 

                           Ik heb ze lief

                           de plekken waar het tocht

                           wanneer je er de bocht

                           omgaat

                           Geef mij maar de achterkant

                           van huizen en gebieden

                           waar elke groene spriet

                           omringt door scheve stenen

                           de droge grond uitschiet

                           Het onbedoeld gemaakt

                           gebied

 

 

Het kunstwerk is in opdracht van het stadsdeel gemaakt om de Czaar Peterstraat op te sieren tijdens de vele werkzaamheden die in en rondom de straat zullen plaatsvinden. Eén van die werkzaamheden is het realiseren van een groot nieuwbouwblok in opdracht van woningbouwvereniging Eigen Haard. De bouw van deze woningen is onlangs gestart.

(persbericht 16 mei 2003)

 

 

Najaar 2008 is het gedicht verdwenen maar, laat de dichteres weten, het ging om een foutje van de woningbouwvereniging en de schildering wordt opnieuw aangebracht. Op 16 april 2009 is het zover, het gedicht staat weer op de gevel.

 

 

                        

 

                            foto: 17 april 2009

 

 

‘Dat wat geleefd heeft’

 

Uit de buurtkrant ‘Eilander Online’ in 2002:

 

Margarite Luitwieler had allesbehalve verwacht dat ze uitgeselecteerd zou worden om de Czaar Peterstraat op te vrolijken. "Eerst heb ik namelijk een kritische brief geschreven, omdat ik boos ben over het plan de tram door de Czaar Peterstraat te trekken. Bovendien ging het me aan het hart dat ze de buurt gingen opleuken. Ik hield juist van de Czaar Peterstraat zoals ie was. Ik houd van het ongecultiveerde.

 

Het niet-opgepoetste aan de Czaar Peterstraat vond ik juist lekker, je proeft de sfeer van hoe het vroeger was. Ik vond dat ze die straat met rust moesten laten." Het uitgeselecteerde gedicht gaat ook over de schoonheid van "dat wat geleefd heeft". "In het gedicht noem ik dit 'onbedoeld gemaakt gebied'. Het gedicht gaat niet alleen letterlijk over huizen of gebieden. Het gaat ook over wat zich ergens achter bevindt. Wat je erdoorheen ziet."

 

 


 

Margerite Luitwieler (1960)

 

Luitwieler is dichter en beeldend kunstenaar. De gedichten van Luitwieler – die veelal in de stilte van de avond tot stand komen - gaan in op de rauwheid en de kwetsbaarheid van het bestaan en de behoefte aan tederheid en troost. Ze voltooide de Academie der Beeldende Kunsten in Kampen en de Rijksacademie in Amsterdam.

 

www.margeriteluitwieler.nl

 

 

werk

 

 


 

Czaar Peterstraat 135

 

Foto’s: februari 2007 en april 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Muurschilderingen