Ogen voor het oosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogen voor het oosten, door Maria Roosen, 2000

 

 

De ogen doen denken aan de kwaad afwerende glazen oogjes die overal in de arabische wereld te koop zijn als amuletten, verwerkt in sleutelhangers, ringen, armbanden, oorbellen en dergelijke. Voor het kantoor van woningbouwvereniging ‘het Oosten’ dienen ze hetzelfde doel: het boze weren en bescherming bieden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Maria Roosen (1957)

 

www.mariaroosen.com                Wikipedia

 

 

Wilhelminaring 2006

 

Kunstenares Maria Roosen werd in 2006 de Wilhelminaring toegekend, een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst en volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. De ring wordt sinds 1998 om de twee jaar uitgereikt, het is voor het eerst dat een vrouw de onderscheiding kreeg.

 

De gemeente Apeldoorn stelt aan de winnares 45.000 euro ter beschikking, te besteden aan het ontwerp voor een nieuw beeld dat een plaats krijgt in de stad. In voorgaande jaren kende de jury de ring toe aan Joop Beljon (1998) , Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002) en Carel Visser (2004).

 

Op weg naar een kunstbeurs in Bazel werd Maria Roosen (1957, Oisterwijk) gebeld met het goede nieuws. Sindsdien neemt ze de telefoon op met ‘Met de beste beeldhouwer van Nederland’. Ze is trots, blij en verrast, laat ze weten: ‘Zoiets verwacht je niet. En als je erop wacht, krijg je ‘m niet.’

 

 

 


 

Sarphatistraat, Amsterdam Centrum

 

Woningbouwvereniging ‘het Oosten’,  Sarphatistraat 410

 

Foto’s: februari 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum