Sirene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sirene door Nic Jonk, 1976

 

Sirene staat voor een politiebureau en brandweerkazerne, de combinatie titel en locatie is niet toevallig. Eenzelfde beeld uit 1968 staat in Hilversum.

 

 

 

†††††††††††††††††††††††

 

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

Jonk maakte zijn beelden volgens een bepaald concept. Eerst tekende hij kleine krabbels op een blocnote die voor niemand leesbaar zijn. De tweede fase bestond uit een mini-beeldje van was, waarbij alleen de grote vormen werden uitgewerkt. Vervolgens kwam er een groter en meer uitgewerkt model van klei. Tijdens het werken met klei stond Jonk het meest open voor inspiratie, ook al wist hij al hoe het beeld eruit zou komen te zien.

 

Daarnaast was Jonk vooral gevoelig voor licht: de partijen die licht vangen, woog hij af tegen de schaduwpartijen. Bovendien wilde hij de negatieve vorm (de holte in het beeld) verantwoorden en als er meerdere waren, ze tegen elkaar afwegen. In de vierde fase (het vertalen van het gipsmodel op ware grootte) maakte Jonk weinig ingrijpende correcties.

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

Jonk dankt zijn bekendheid vooral aan zijn bronzen van mens- en dierfiguren. Vaak hebben ze een mythologisch thema, in andere gevallen zijn ze direct aan de natuur ontleend. De werken zijn voluptueus en sierlijk tegelijk en hebben een zowel krachtige als  gracieuze uitstraling. Zo'n 200 marktpleinen, straten en parken in Nederland worden gesierd met een beeld van Nic Jonk. Ook op openbare plekken in de Verenigde Staten, ItaliŽ, Duitsland en BelgiŽ staan werken van deze Nederlandse beeldhouwer.

 

www.beeldentuinnicjonk.nl

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

 


 

IJtunnel/ Valkenburgerstraat / Anne Frankstraat

 

Fotoís:februari 2006 en juli 2009

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum