de Muur 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Muur  van Alfred Eikelenboom, 1987

In de volkskmond: ‘de Klaagmuur’

 

 

Utopisch model

 

Uit 1983-84 stamt het Utopisch model ‘The Wall’, uit hout, 86 cm lang en 30 cm hoog, grijs van kleur. Grijs is voor Eikelenboom de meest neutrale kleur en daarom het meest geschikt voor zijn Utopisch model. Vorm, volume en perspectief vormen de kracht van het model, niet kleur. Het Utopisch model was uitdrukkelijk niet bedoeld als maquette, toch is het in het groot (5x15 m) uitgevoerd op het IJplein. Voor Eikelenboom weer een bewijs dat vormonderzoek direct tot kunst kan leiden. De muur is van staal en rood. Eikelenboom: “zodra iets buiten wordt uitgevoerd is de genius loci ('geest van de plek') bepalend”.

 

 

In Amsterdam Noord is de muur als symbolische scheidingswand geplaatst tussen nieuwe en oude bebouwing. De architect van de nieuwe woonwijk is Rem Koolhaas, een bewonderaar van Eikelenboom. Uit het in memoriam in de NRC:

 

“Zelf vond beeldhouwer Eikelenboom zijn eerste werk in de openbare ruimte een meesterwerk, maar de buurt dacht daar heel anders over. Hij maakte voor de bewoners een videofilm waarin hij uitlegde dat de muur veel meer was dan alleen een muur (“De muur die geen muur is”). Het hielp niet. “Alfred praat te ingewikkeld”, zei een buurtbewoner destijds.”

 

Een verwante muur staat in Apeldoorn (1998).

 

 


 

Alfred Eikelenboom (1936-2014)

 

Wikipedia   

 

 


 

IJplein, Amsterdam Noord

 

Foto: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord