Brenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brenda door Lucien den Arend, 1982

 

Het werk staat voor een politiebureau. Op de site van de beeldhouwer heet het werk Brenda, bij stadsdeel Noord staat het te boek als ‘Boomblad’ (naar de vorm had het ook ‘Tong’ genoemd kunnen worden).

 

“On the day the sculpture was going to be placed Lucien den Arend drove ahead of the truck transporting the sculpture which had the working title “discontinued continuity”. There was plastic material filling the holes in the concrete base. Since the holes were too small for his hands, Lucien den Arend asked some little girls on the way to school to help him. This was how the sculpture received its name Brenda. For it was she who took out the polystyrene.”

(www.denarend.com )

 

 

Gesprekje:

Agent: ‘Ik vind het niet mooi, het stelt niets voor’  Vraag: heeft u het ook niet in de loop der tijd leren waarderen ? Vanwege de sierlijke vorm bijvoorbeeld ?  ‘Nee, ik moet het meteen mooi vinden, niet mooi blijft niet mooi’

 

 

 

 

 

 

 


 

Lucien den Arend (1943)

 

Lucien den Arend houdt zich in zijn werk bij uitstek bezig met de beeldelementen lijn en vlak, de verbinding daartussen, en de relatie tussen het platte vlak en de ruimtelijke vorm. Zijn werk is een voortdurend onderzoek naar de vormaspecten van de beeldhouwkunst.

(uit: Beelden op de Floriade, 1982)

 

De sculpturen van Lucien den Arend zijn uitgevoerd op basis van mathematische principes en krijgen daardoor zowel een streng uiterlijk als een heldere vorm. In de jaren zeventig ontstond een reeks orthogonale constructies: rechthoekige vlakken die loodrecht op elkaar werden geplaatst vormde het raamwerk waaraan de werken hun vorm ontleenden. Later volgde een ontsnapping aan de rigide regels die hij zich toen stelde. De beeldelementen lijn en vlak en de doorlopende verbinding daartussen vormen de basis voor zijn werk, waarin evenwicht, continuďteit, logica en methode belangrijke aspecten zijn.

(uit: Beeldenpark Drechtoevers, 1996)

 

Wikipedia                 www.denarend.com

 

 

 


 

Waddenweg, Amsterdam Noord

 

Foto’s: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord