Bokbier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevelreliëf door Gerarda Rueter, 1930

 

 

 

 

 

Boven de ingang van het voormalig kantoor van de Amstel Bierbrouwerij prijkt een groot gevelrelief. Het reliëf toont een paar springende bokken, gerst en hop. Gerst en hop zijn ingrediënten van bier - het gerstenat - , de bokken verwijzen naar bokbier.

 

 

         

 

 

       

 

 

         

 

 

 

Amstelbrouwerij

 

De brouwerij werd gesticht in 1870 en was strategisch dichtbij de Amstel gesitueerd om daaruit water te ontrekken voor het brouwen en als transportweg voor het fabrikaat, het bier. Het complex werd in het open veld gebouwd maar in de loop der tijd opgeslokt door de uitdijende stad.

 

Heineken lijfde in 1968 concurrent Amstel in en de brouwerij aan de de Mauritskade werd opgeheven. De gebouwen werden gesloopt, maar het hoofdkantoor uit 1930 bleef behouden. Het is een ontwerp van de architecten F.A. Eschauzieren en C.J. Langhout, op de gevel van het gebouw herinnert het reliëf nog aan het verleden.

 

 

 

 

 

 


 

Gerarda Rueter (1904-1993)

 

‘Meik’ Rueter werd opgeleid aan de Rijksakademie waar zij les kreeg van Bronner. Het effect van Bronners’ credo ‘beeldhouwkunst is architectuur en architectuur is beeldhouwkunst’ klonk lange tijd in haar beelden door. Haar vroege werk wordt gekenmerkt door een monumentale stijl en eenvoudige gesloten composities. Later ontwikkelde zij zich meer in een naturalistische stijl zonder de monumentaliteit uit het oog te verliezen. Rueter maakte veel diersculpturen, kinderportretten en symbolische of historische mensfiguren.

(het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

Kunstpedia

 

Wikipedia

 

 


 

Mauritskade

 

Foto’s: april 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost