Geometrisch object

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Jan van Goethem, 1982

 

Zowel in de Reinwardtstraat als de Pieter Nieuwlandstraat zijn geometrische gevelobjecten met neonverlichting geplaatst.

 

 


 

Jan van Goethem (1930)

 

Van Goethem heeft zich gespecialiseerd op beeldende vormgeving in de architectuur. “Naast mijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg ben ik altijd blijven tekenen, dat was mijn grote liefde. Ik ben ook bouwkunde gaan doen omdat dit vak verwantschap heeft met tekenen. In de praktijk heb je echter weinig vrijheid en de technische kant van de bouw trekt me ook niet. Terwijl ik in de beeldende kunst mijn dingen wel kwijt kan".  Zo motiveert Jan van Goethem (1930) zijn keus om kunstenaar te worden, begin jaren 60. Hij maakt schilderijen, gouaches en glassculpturen. Hij ontwierp onder meer glasapplicaties voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, voor de Dapperbuurt in Amsterdam (waar hij ook licht in verwerkt) en een glazen muurconstructie bij de Rijksuniversiteit Utrecht.

 

Beeldende kunst en architectuur gaan voor Van Goethem over vormgeving en constructie, over het maken van begrenzingen en het leggen van onderlinge verbanden. Daarom werkt Van Goethem altijd met geometrische vormen, ook in zijn grafische werk.

 

 


 

Reinwardtstraat

 

Foto: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost