Monument voor de Tachtigers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument voor de Tachtigers door Jan Wolkers, 1992

 

 

 

 

 

 

Ongekunsteld natuurlijk taalgebruik

De sculptuur, twee roestvrijstalen punten, is een 'Monument voor de Tachtigers', een golf en een vlam, en geďnspireerd op een dichtregel van Hendrik Marsman over Herman Gorter, de belangrijkste dichter van de Tachtigers die in 1927 overleed:

 

                              Hij was van vuur

                              een golf, een vlam,

                              een stromend stuk natuur.

 

Bij het ranke beeld hoort een metalen kastje met achter glas het gedicht van Marsman. Het werd onthuld op 18 december 1992.
Het monument staat in de rietkraag van de vijver, op honderd meter afstand van het Willem Witsenhuis, waar de Tachtigers eind vorige eeuw bijeenkwamen. De Tachtigers gelden als de vernieuwers van de Nederlandse poëzie, die als eersten gedichten schreven in ongekunsteld, natuurlijk taalgebruik.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Wolkers (1925-2007)

 

Wikipedia                            Info                          Info Wolkers

 

Jan Wolkers was schrijver en beeldend kunstenaar. Vanaf 1941 volgde hij in Leiden, Den Haag en Amsterdam lessen aan diverse academies. In 1953 studeerde hij af aan de Rijksacademie te Amsterdam, daarna kreeg hij beurzen voor lessen van Giacomo Manzů en Ossip Zadkine. Al in het begin van zijn carričre heeft Wolkers opdrachten ontvangen voor de openbare ruimte. Aanvankelijk maakte hij vooral vrouwen- en dierenfiguren in de traditie van Charles Despiau. In de zestiger jaren ontwierp hij abstracte, architectonische structuren en wandobjecten van afval. Vanaf de jaren zeventig maakte Wolkers abstracte monumenten van glas, perspex en roestvrij staal.

 

Jan Wolkers beschouwde zich op de eerste plaats beeldend kunstenaar. Of zoals hij het zelf zei bij zijn debuut, Serpentina’s Petticoat, in 1961: ‘Ik ben een beeldhouwer die een boek heeft geschreven.’

 

 

           

 

 

 

 


 

Oosterpark, Amsterdam

 

Foto’s: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost