Zonder titel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel van Hans Ittman, 1962

 

 

Sloop Wibauthuis van start

 

OOST – Terwijl de één geen traan zal laten om ‘het lelijkste gebouw van Amsterdam,’ willen anderen het Wibauthuis juist op de monumentenlijst plaatsen. Donderdag werd voorzichtig begonnen met de sloop. Passanten op de Wibautstraat zullen voorlopig nog weinig merken, omdat er alleen een gedeelte van een vleugel aan de ‘woonwijkzijde’ van het gebouw gesloopt wordt. De eerste werkzaamheden zijn ook nog aan de binnenkant van het gebouw.

 

De eigenaar van het pand, de Hogeschool van Amsterdam, (HvA) spreekt van de ‘kleine sloop,’ terwijl pas rond Kerstmis de ‘grote sloop’ zal beginnen. Het Wibauthuis moet plaats maken voor de ambitieuze nieuwbouwplannen van de HvA. ,,Zodra we klaar zijn met slopen, willen we beginnen met de nieuwbouw,” zegt Thijs Croon namens de HvA. ,,Het slopen van het Wibauthuis duurt ongeveer een jaar.” De nieuwe ‘Amstelcampus’ zal verrijzen op de plek waar nu het Wibauthuis staat. “We zijn nu in de ontwerpfase,” aldus Croon.

 

De sloop van het gebouw stuit behalve op veel lof (het werd door lezers van het Parool uitgeroepen tot lelijkste gebouw van de stad) ook op weerstand. Twee actiegroepen proberen het pand als monument aan te laten merken, en zijn een procedure gestart bij de rechtbank. “We verwachten een uitspraak binnen een paar maanden, maar daarna zouden ze nog door kunnen gaan naar de Raad van State. Het is vervelend dat twee actiegroepen het niet met de sloop eens zijn, maar wij gaan daar niet op wachten.”  De HvA hoeft daar ook niet op te wachten, want de sloopvergunning is door stadsdeel Oost/Watergraafsmeer begin dit jaar verleend.

(Agropress, 21-6-06)

 

 

 

 

Nieuwe Beelden

 

Wat zal gebeuren met het werk van Ittman is de vraag. Ittman was een van de initiatiefnemers van de Liga Nieuwe Beelden (1954-1969) die ondermeer als doel had innige samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten, integratie van kunst en architectuur.

 

Zijn werk is in oorsprong één met het gebouw. Aan de gevel van de voormalige ‘Zuid Amstel’ hangt ook een werk van Ittman. Januari 2007 staat het pand er verlaten en desolaat bij en hangt aan de gevel een bord waarop de kavel (niet het gebouw) te koop aangeboden wordt. Ook hier zal sloop volgen.

 

 

 

 


 

Hans Ittman (1914-1972)

 

Ittman tekende van jongsaf aan, en blijft tekenen tijdens zijn studie rechten. Tot ontzetting van zijn notarisfamilie breekt hij die studie af om kunstenaar te worden. Met een beurs van de Franse staat studeert hij van 1946 tot 1949 aan de Parijse Ecole des Beaux Arts en daarnaast werkt hij op het atelier van Zadkine.

Ittman gebruikt een grote diversiteit aan stijlen en hij is een van de eerste kunstenaars in Nederland die draadplastieken maakt. Vooral het deformeren van menselijke vormen heeft zijn aandacht. Hij ijvert vurig voor de integratie van beeldende kunst en architectuur.

 

Wikipedia                      www.hansittmann.nl

 

 

 

 

 

 


 

Wibautstraat, Amsterdam Oost, aan de zijgevel van het Wibauthuis

 

Foto’s: juni 2006 en februari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Abstractie in beeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Gevelbeelden