Vijfstromenland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijfstromenland door Carel Visser, 1981

 

 

Volgens een baliemedewerkster van het Tropenmuseum symboliseert het werk op het punt staande verstrengeling van twee handen.

 

 


 

Carel Visser (1928-2015)

 

Dit werk van Visser past in een reeks van grote, platte vormen van massief staal die hij in de loop van de jaren tachtig heeft gemaakt. Daarvoor en ook in die tijd maakte hij heel ander werk: stapelingen van voorwerpen als autoruiten, tractorbanden en olievaten en bouwsels van botten, veren en eieren.

 

“Je kunt in je leven op een gegeven moment kiezen voor het voortbouwen op wat je hebt bereikt, voor het uitbouwen van de plaatsen die je bezet. Maar je kunt ook kiezen voor het avontuur. En dan zet ik me in mijn werk toch af tegen wat er is en kies ik voor wat er nog niet is.”

 

 

Wilhelminaring 2004

 

"Mooie ring." Carel Visser was zichtbaar blij met de Wilhelmina-ring, die hij op Paleis Het Loo in Apeldoorn kreeg uitgereikt. De oeuvre-prijs bestaat uit 2.500 euro en de opdracht voor een sculptuur voor de openbare ruimte in Apeldoorn, daar is 45.000 euro voor uitgetrokken. De tweejaarlijkse prijs bestaat sinds 1998 en drie keer kunstenaars gingen Visser voor: Joop Beljon, Joep van Lieshout en Jan van Munster. De prijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

Volgens de jury verdiende Carel Visser (1928) de prijs, omdat hij heeft bijgedragen aan een wezenlijke vernieuwing in de beeldhouwkunst, 'voornamelijk doordat hij ruimte in het voorheen massieve beeld heeft gebracht en het beeld een nieuwe positie in het overgangsgebied tussen ruimte en aarde gegeven'.

(augustus 2004)

 

 


 

Linnaeusstraat, voor de ingang van het Tropenmuseum junior.

 

Foto: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Abstractie in beeld