De helpende hand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevelbeelden door Hildo Krop, 1937

 

 

Wilhelmina Gasthuis

 

Het eerste gedeelte van het Wilhelmina Gasthuis werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, in de eeuw daarop is er veel bijgebouwd. Rond 1925 begon de eerste bouwcampagne onder stadsarchitecht Allard Remco Hulshoff, het besloeg ongeveer drie jaar. In 1933 werd begonnen met de nieuwbouw van de tweede chirurgische kliniek, ook van de hand van Hulshoff, de kliniek werd in 1937 voltooid. Het is een langgerekt pand langs het Jacob van Lennepkanaal. Hildo Krop verzorgde enkele gevelversieringen bij de twee centrale toegangen.

 

 

 

 

De tweede chirurgische kliniek van het WG, het gebouw heeft nu een bestemming als bedrijfs-

verzamelgebouw (Foto: Beeldbank Amsterdam).

 

 

 

                      

 

 

 

 

           

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

WG-plein, Amsterdam West

 

Foto: mei 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West