Gevallenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momument voor Gevallenen 1940-1945 door Gerarda Rueter, 1949 / 1957

 

 

Het monument is onthuld op 4 mei 1957 door burgemeester van Hall. Het was oorspronkelijk een beeld van kalksteen en stond iets noordelijker, aan de Hertspieghelweg / Leeuwendalersweg. Op de rechterkant van het voetstuk staat een fragment uit een gedicht van Jan Campert, ‘De achttien dooden’. Op de linkerkant staat een fragment uit het Wilhelmus.

 

 

Ik wist de taak die ik begon

een taak van moeiten zwaar

maar 't hart dat het niet laten kon

schuwt nimmer het gevaar

 

Dat ick toch vroom mach blijven

u diennaar taller stondt

die tyranny verdrijven

die mij mijn hert doorwondt

 

 

De Zittende Vrouw

 

Op de tentoonstelling Sonsbeek ’49 werd het beeld al getoond als ‘Zittende figuur’. Een krant schreef dat het om de zuster van de beeldhouwster gaat. Kennelijk heeft de gemeente Amsterdam voor het monument een bestaand beeld aangekocht.

 

De kalksteen raakte in de loop der jaren zwaar aangetast. In 1976 is een bronzen vervanging geplaatst aan de Egidiusstraat / Bos en Lommerweg en ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de bevrijding werd om het beeld een plateau aangelegd. Het beeld wordt in de volksmond aangeduid als ‘het oorlogsmonument De Zittende Vrouw’.

 

links: het beeld in 1949

 

 

 

 

                                                    

 

                                                                                                                (Foto: Beeldbank Amsterdam)

 

 

 

 

 

 


 

Gerarda Rueter (1904-1993)

 

‘Meik’ Rueter werd opgeleid aan de Rijksakademie waar zij les kreeg van Bronner. Het effect van Bronners’ credo ‘beeldhouwkunst is architectuur en architectuur is beeldhouwkunst’ klonk lange tijd in haar beelden door. Haar vroege werk wordt gekenmerkt door een monumentale stijl en eenvoudige gesloten composities. Later ontwikkelde zij zich meer in een naturalistische stijl zonder de monumentaliteit uit het oog te verliezen. Rueter maakte veel diersculpturen, kinderportretten en symbolische of historische mensfiguren.

(het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

Kunstpedia

 

Wikipedia

 

                                     

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Egidiusstraat / Bos en Lommerweg, Amsterdam West

 

Foto’s:  maart 2012

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West