Vrijheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijheid door Willem Reijers / Leo Braat, 1950

 

 

Der Stedenbloei is Bouw en groei

 

Een levensboom met aan weerszijden het wapen van Amsterdam en de Nederlandse leeuw. Daaromheen fladderen vogels en hoog vliegen trekkende ganzen over. Vogels staan symbool voor vrijheid.

 

Het blok portiekwoningen tussen de Gulden Winckelstraat en de Jephtastraat is gebouwd in de periode 1947-1950. De woningen zijn ontworpen door architect J.W. Dinger, in opdracht van Woningbouwvereniging Eigen Haard (opdrachtgevers van de andere naastgelegen woonblokken: de Algemene Woningbouwvereniging, de Protestants Christelijke  Woningbouwvereniging Patrimonium en woningbouwvereniging De Dageraad). Met het reliëf heeft de w.b.v. de identiteit van de organisatie tot uitdrukking willen brengen.

 

 

De gestileerde boom werd ontworpen door Leo Braat, de vogels door Willem Reijers. Braat werd tijdens de uitvoering ziek en kon zijn onderdeel van het werk, de boom, niet voltooien. Reijers heeft toen de boom verder uitgehakt.

 

 

                  

 

                                                                                                                       Foto: 1952, Beeldbank Amsterdam

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

 

 

 

 

 

 

                                    

 

                                      citaten uit Het Vrije Volk, 10 juni 1960 n.a.v. een overzichtstentoonstelling

 

 

 


 

Gulden Winckelstraat, Amsterdam-West

 

Foto’s:  maart 2012

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West