Monument voor een verzonken stad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument voor een verzonken stad door Berend Peter Hogen Esch, 1982

uit de serie Dwazen denken te beschermen

 

Van de website van Berend Peter:

 

“In het jaar 2000 verscheen er opeens een skatebaan, een ramp binnen 10m van mijn werk, waardoor het doorzicht totaal verdween.”

 

 

                                                    

 

 

 

Uit het Stadsblad van 22 mei 2002:

 

WESTERPARK – Het stadsdeelbestuur van Westerpark heeft een wonderlijke manier bedacht om ‘sorry’ te zeggen. Het bestuur heeft er spijt van dat het op het F.Hendrikplein een skatebaan naast een kunstwerk heeft geplaatst.

 

Het kunstwerk dateert uit 1982 en is door Berend Peter Hogen Esch gemaakt. In 1999 besloot het stadsdeel in hetzelfde plantsoen een skatebaan aan te leggen. De kunstenaar vindt echter dat de skatebaan zijn kunstwerk verpest. Het stadsdeelbestuur onderzocht of een van beide objecten verplaatst kan worden, maar dat bleek niet mogelijk. Donderdag plaatste deelwethouder Dick Jansen een plaquette bij het kunstwerk met de belofte om de fout bij herinrichting van het plantsoen te herstellen.

 

Berend Peter:

Na een gang naar de rechter, die de zaak doorverwees naar een mediator kwamen we tot een schikking. Het stadsdeel betaalde alle door mij gemaakte kosten en moest toezeggen, ‘om aan het einde van de normale levensduur van de skatebaan en bij de keuze voor vervanging, zich in te spannen de nieuwe skatebaan zo te plaatsen dat het kunstwerk beter tot z’n recht komt. Ter bekrachtiging van deze toezegging onthulde de toenmalige wethouder van Kunst en Cultuur een plaquette met bovenstaande tekst (zie foto).

 

 

 

                          

 

 

 

 


 

Berend Peter Hogen Esch (1945)

 

website

 

 


 

Frederik Hendrikplantsoen

 

Foto’s: februari 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West