Balkenbrij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door André Volten, 1968

 

 

Voor het gebouw van de voormalige Amstel-HTS uit 1958 staat een van de stapelingen gelaste profielbalken van Volten. De HTS gaf o.a. onderwijs in bouwkunde, weg- en waterbouwkunde, werktuigbouwkunde en voorzag ook in electrotechnisch onderwijs. Later vestigde het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zich in het gebouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

André Volten  (1925-2002)

 

Wikipedia

 

Schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953. Volten maakt zich de techniek eigen op de scheepswerf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij in Noord (NDSM). Van 1954 tot 1957 werkte hij daar als lasser, maar als er tijd was ging hij voor zichzelf experimenteren op de scheepswerf. Volten vestigde zich in 1950 in het industriegebied Buiksloterham, aan de Asterdwarsweg, waar hij tot zijn dood woonde en werkte.

 

Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer, die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen. Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste.

 

 

 

                     

 

 

 

 


 

Wiltzanghlaan 60, Bos en Lommer, Amsterdam West

 

Foto’s:  maart 2012

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West