De Verpleging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de verpleging door Liesbeth Pallesen, 1992

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voortrekkers en grondleggers

 

Op de ‘lessenaar’ staat de tekst:

 

                                Samenkomst van belangstellenden in de ziekenverpleging

                                4-5 oktober 1892

 

De twee portretten zijn van Anna Reynvaan (links) en Jeltje de Bosch Kemper; beide hebben veel betekend voor het vak van verpleegkundige. Zij hebben het verzorgen van zieken tot een volwaardig en betaald beroep gemaakt.

 

Reynvaan (1844-1920) behoorde tot de eerste tien gediplomeerde lekenverpleegsters en startte later met anderen een verpleegstersopleiding in Amsterdam. Ze werd ook adjunct-directrice van het Buitengasthuis en het Wilhelmina Gasthuis. Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916) zette zich in voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. Ze was medeoprichtster van de vereniging ‘Tesselschade’ die tot doel had het lot van de onvermogende vrouw te verbeteren door aanmoediging en bevordering van haren kunst- en arbeidszin. Vanuit die positie werd ze ook betrokken bij het ontwikkelen van de verpleegstersopleiding.

 

Samenkomst van belangstellenden in ziekeverpleging

 

Op 4 en 5 oktober 1892 organiseerden de dames een congres met de titel ‘Samenkomst van belangstellenden in de ziekeverpleging’ in het Wilhelmina gasthuis in Amsterdam. Daar werden vele ideeën aangedragen om het verplegen van zieken tot een beroep te maken. Direct gevolg was al de oprichting van de ‘Nederlandsche bond voor ziekenverpleging’ in 1893.

 

Monument

 

Het monument herdenkt het belangrijke en stimulerende congres dat een eeuw daarvoor plaatsvond en zij die de bijeenlomst organiseerden. Het eert ook alle werkers in de verpleging. Het geheel doet denken aan een lantarenpaal die een lessenaar verlicht, maar het gaat om een steel waaraan een vruchtdoos hangt. Het bungelt boven een kiemende bloemknop. Op de huid van de stengel en knop zijn symbolen uit de medische sector aangebracht.

 

 

 

                 

 

 

 

 

                                                  

 

 

 

 

 

 

 

                                           

 

 

 

 

                              

 

 

 

 


 

Liesbeth Pallesen  (1955)

 

 

 

                                     

 

 

 

 


 

Jeltje de Bosch Kemperpad, WG terrein  

 

Foto’s:  maart 2012

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West