Why Not

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Why not (Waarom Niet) door Norman Dilworth, 1986

 

dubbelbeeld: met Vrouwfiguur door Else Ringnalda.

 

 

 

de vrouw (door Else Ringnalda) kijkt naar het bronsobject

 

 

 

Het (voormalige) stadsdeel Westerpark schrijft over dit beeld:

 

De opdracht voor een figuratief beeld en een niet-figuratief object kwam voort uit het Structuurplan beeldende kunst Westerpark / Overbrakerpolders, van Aart Wevers uit 1985. De combinatie van twee beelden was gesitueerd in het oude park aan de Haarlemmervaart.

 

Aan twee tweetallen kunstenaars werd een ontwerp gevraagd. Beide ontwerpen ontvingen grote waardering, waarna de eerste (van Tolman en Pallesen) voor het park werd gekozen. Het tweede ontwerp van Rignalda en Dilworth is op het Van Oldenbarneveldtplein gerealiseerd.

 

De kern van het werk van Norman Dilworth is de aandacht voor geometrische en natuurlijke verhoudingen. Dilworth is ook ge´nspireerd door Piet Mondriaan. Waar bij Mondriaan de natuur een belangrijk uitgangspunt was om tot abstractie te komen, zo is bij Dilworth het natuurlijke groeiproces een belangrijk conceptueel referentiepunt voor zijn sculpturen en papierwerken.
Voor werken in de openbare ruimte gaat hij bewust op zoek naar aansluiting met de beleving van de mensen erom heen.

 

 

 


 

Norman Dilworth (1931)

 

Norman Dilworth, geboren in 1931 in Engeland, heeft lange tijd in Amsterdam gewoond en gewerkt. Hij volgde zijn opleiding aan de School of Art in Wigan en aan de Slade School of Art in London. Daar trad hij in 1970 toe tot de kring van concreet en systematisch werkende kunstenaars. Vanaf 1982 woonde en werkte de kunstenaar in Amsterdam. Dilworth werd op latere leeftijd ook ge´nspireerd door Piet Mondriaan. Waar bij Mondriaan de natuur een belangrijk uitgangspunt was om tot abstractie te komen, zo is bij Dilworth het natuurlijke groeiproces een belangrijk conceptueel referentiepunt voor zijn sculpturen en papierwerken. In 2002 vestigde hij zich in Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Nassaukade / van Oldenbarneveldplein

 

Foto: juli 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West