Gebroken cirkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebroken Cirkel door Ad Dekkers, 1976

 

 

Het gat van Nederland

 

Ooit stond de betonnen cirkel langs de Mauritskade naast het toenmalige belastingskantoor en werd volgens het ‘Amsterdams Beeldenboek’ naar de minister van Financiën van destijds ‘Het gat van Duisenberg’ genoemd. Maar in andere kringen werd de bijnaam breder of anoniemer getrokken, het beeld stond daar bekend als ‘Het gat van Nederland’.

 

Beginpunt en eindpunt van de cirkel sluiten niet op elkaar aan zodat eigenlijk sprake is van een spiraalvorm. Het beeld was bedoeld als een zuivere cirkel, maar werd om financiële en technische redenen opgebouwd uit segmenten.

 

Wegens het plaatsen van een rioolgemaal werd het beeld in 2003 verplaatst naar de huidige locatie, op de driesprong Nieuwe Hemweg, de Transformatorweg en de Spaarndammerdijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ad Dekkers (1938-1974)

 

Dekkers was in Nederland één van de vroegste representanten van de minimal art of  'concrete'  kunst (kunst die in vorm en betekenis alleen naar zichzelf verwees) zoals hij haar zelf noemde. Hij was schatplichtig aan de Britse beeldhouwers als Tucker, Smith en Caro die in de jaren '60 een volstrekt minimalistische uitdrukking zochten. Het werk is niet meer dan wat je ziet: een vlak, een lijn, een reliëf.

 

Dekkers concentreerde zich vanaf 1965 op geometrische vormen en de overgang van de ene vorm in de andere. Witte reliëfs ontstonden waarmee hij bekend zou worden: cirkelvormen die zich herhalen en verschuiven en de verschillende fasen in de overgang van cirkel naar vierkant of driehoek. Hij beperkte zich tot die vormen cirkel, driehoek en vierkant vanwege de zeggingskracht en neutraliteit. Dekkers ontleende zijn vormentaal aan wat hij 'de erfenis van Mondriaan' noemde, het scala aan vormen dat Mondriaan ongebruikt liet. Hij streefde naar een volmaakt evenwicht.

 

Dekkers heeft de oplevering van het ‘Gebroken Cirkel’ niet meegemaakt, hij benam zichzelf het leven.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Spaarndammerdijk

 

Foto’s: februari 2008, juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeld in beeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West