Apollo offering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apollo offering door Arman, 1994

 

In 1993 werd het beeld van Minerva, godin van de wijsheid, kunst, nijverheid en oorlog van Jan Havermans gestolen van haar sokkel. In 1994 schonk de Franse kunstenaar Arman zijn beeld van Apollo, god van het licht, aan de Gemeente Amsterdam ter vervanging van Minerva.

 

 

 

                 

 

 


Biennale Skulptuur 94

 

De Stichting Biënnale Skulptuur organiseerde in 1994 een beeldententoonstelling op de pleinen aan de Apollolaan in Amsterdam. In de hoop dat de manifistatie een repeterend karakter zou krijgen, werd de expositie hoopvol een biënnale genoemd. De gemeente gaf geen subsidie, er kwam daarom geen catalogus.

 

Meer dan honderd beelden van kunstenaars uit binnen- en buitenland waren te zien. Internationaal bekende beeldhouwers als Lynn Chadwick, Karel Appel, Arman, Josep Bofill, Fernando Botero, César, Sandro Chia, Barry Flanagan, Robert Indiana, Menashe Kadishman, Niki de Saint Phalle, Nam June Paik, Juan Ripolles, Daniël Spoerri en Ben Vautier, gaven acte de présence. Daarnaast waren er tientallen werken van Nederlandse beeldhouwers.

 

De Franse beeldhouwer Arman gaf bij de opening het beeld ‘Apollo offering’ aan de gemeente Amsterdam cadeau. De in drie verticale plakken gesneden, bronzen beeltenis van de Griekse godheid zal permanent op de hoek van de Apollolaan en de Minervalaan blijven staan, ter vervanging van een beeld van Jan Havermans dat van zijn plaats werd gehaald en verdween.

 

In 1996 laten de organisatoren weten dat een vervolg er niet inzit. Aangeschreven potentiële sponsoren, inclusief de gemeente gaven nauwelijks respons.

 

 

 

                          

 

 

 

 


 

Armand Fernandez (1928-2005)

 

Uit bewondering voor Van Gogh, die zijn doeken alleen met Vincent signeerde, besloot hij op zijn twintigste zijn kunstwerken voortaan alleen nog met Armand te ondertekenen. Op zijn dertigste wordt zijn naam door een drukfout abusievelijk als 'Arman' in een catalogus opgenomen. Armand is verbolgen maar besluit vervolgens onder Arman verder te werken.

 

Eind jaren vijftig vulde hij plexiglaskastjes met de inhoud van prullenmanden, zijn Poubelles en Accumulations. In 1961 maakt Arman de eerste Coupes (in stukken gesneden) en Coleres (in stukken gesmeten) objecten, twee jaar later de Combustions (verbrandingen). Van 1975 tot 1982 werkt hij aan zijn long Term Parking, een toren van 60 samengeperste auto's. Arman past veelal een zeer gemengde techniek toe - lassen, schilderen, splijten, assemblage - op voornamelijk groot formaat.

 

Wikipedia

 

 


 

Apollolaan

 

Foto’s: november 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid