Spelevarende kinderen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brug 419, Apollolaan over het Zuider Amstelkanaal door Hildo Krop, 1932

 

 

 

Kinderen

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen.

 

Brug 419 is ontworpen door architect Pieter Lodewijk Kramer (1881-1961). De dekstenen van deze brughoofden laten ieder een kind, een jongen en een meisje zien. Beide zitten in een boot op het water.

 

In 1914 trouwde beeldhouwer Krop Willemina (Miern) Frederika Sleef, met wie hij een dochter en een zoon kreeg. De kinderen zou hij vaak beeldhouwen.

 

 

 

                  

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                                              1948, met de Rijksverzekeringsbank

 

 

 

 

 


 

brug 419 over het Zuider Amstelkanaal, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: november 2006 en maart 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop