Nieuwe hoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevelsteen door Hildo Krop, 1938

 

 

Handen die het zonlicht vangen

 

Er wordt geschreven dat de gevelsteen verwijst naar het licht boven de rivier dat destijds de eigenaar die voorheen aan de Amstel woonde, zo miste. Maar dat is een broodje aap, de eigenaar die de villa in 1982 kocht hoorde de werkelijke betekenis van de zoon van de bouwer:

 

Op de gevelsteen wordt de bocht in de Prinsengracht bij de Westertoren weergegeven, met donkere wolken waar de zon doorheen breekt. Twee handen vangen het zonlicht en dat is een verwijzing naar de nieuwe hoop na afloop van de crisis van de 20-er en 30-er jaren. De bouwer van de villa (Krijn) was effectenhandelaar in Amsterdam, hij had een moeilijke tijd achter de rug waar hij redelijk goed was uit gekomen.

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

                       

 

 

 

 


 

Muzenplein, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: september 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop