P.C. Hooft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.C. Hooft door Frits Sieger, 1947

 

Geplaatst ter ere van de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft. Ook ter gelegenheid van de 300ste sterfdag werd de Staatsprijs voor Letterkunde ingesteld. De prijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor proza, essay en poëzie.

 

De weergave van het hoofd van Hooft is voornamelijk gebaseerd op een schilderij door Michiel van Mierevelt (1566-1641).

 

 

 

 

 

 

 


 

Pieter Corneliszoon Hooft   (1581-1647)

 

Wikipedia          P.C. Hooft-prijs

 

 

 

                               

 

 

 

 


 

Frits Sieger  (1893-1990)

 

Frederik ( Frits) Sieger kwam uit een gezin waar ambachtelijke vaardigheid, liefde voor de kunst en politiek engagement de toon zetten en hij gaf al vroeg te kennen ‘in de kunst’ te willen. Maar voor zijn brood ging hij aan de slag als restaurator van etalagepoppen in was.

 

Sieger volgde aanvankelijk in de avonduren de lessen van de Oude Raedecker –de vader van John-, maar vervolgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten onder prof. Jan Bronner. Sieger, en in die tijd vele collega’s met hem, vertaalde de idealen van Bronners gemeenschapskunst op politieke wijze. De kunstenaar diende met zijn werk een bijdrage te leveren aan de strijd van de arbeidersbeweging. Met het oog op de massa moest dit met duidelijke middelen –b.v. door middel van de symbooltaal- en op herkenbare, dus naturalistische, wijze. Sieger ging behoren tot het groepje beeldhouwers dat, meestal in opdracht van de gemeente Amsterdam, zijn bijdrage leverde aan de sculpturale versiering van de volkswoningbouw in de nieuwe wijken. Hij behoorde evenals als Hildo Krop en Piet Kramer tot de Amsterdamse School.

 

Om in zijn levensonderhoud te voorzien –de opdrachten waren schaars in deze crisisjaren- stichtte hij een werkplaats voor de restauratie van etalagepoppen. Na de oorlog verruilde hij de etalagepoppen voor portretreliëfs (plaquettes), waarvan de productie hem een basisinkomen verschafte. Vele van de ongesigneerde plaquettes die men in de fabrieks- en andere bedrijfshallen aantreft, zijn van de hand van Sieger. In Amsterdam staan: PC. Hooft in de Jan Luykenstraat (1947), Naaktfiguur in het Vondelpark (1957), Woutertje Pieterse en Femke op de Noordermarkt (1971).

 

Frits Sieger         Wikipedia

 

             

 


 

Jan Luyckenstraat, hoek Stadhouderskade

 

Foto’s: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten