Jongen en meisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jongen met konijnen, meisje met eekhoorns door Hildo Krop, 1932

 

 

 

 

 

 

Konijnen en eekhoorns

 

Aan de ene kant van brug 420 staat een steigerende paard met een meisje tussen de voorbenen, het stelt ‘de onbevangenheid der mensen tegenover het leven’ voor. Aan de andere kant van de brug zijn aan weerszijden twee dekstenen aangebracht met een beeld van een jongen omringd door konijnen en een beeld van een meisje met eekhoorns. De brug is ontworpen door architect Pieter Lodewijk Kramer (1881-1961).

 

In 1914 trouwde hij Willemina Frederika Sleef, met wie hij een dochter en een zoon kreeg. Behalve hun kinderen Heleen en Johan, die voorspoedig opgroeiden, overleed hun tweede kind Hein al heel jong. Zijn beide andere kinderen zou hij vaak beeldhouwen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

 

 

 


 

Kinderbrug of Muzenbrug, brug 420 over de Boeren Wetering, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop