Kosmos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosmos door Wim van Hoorn, 1970

 

 

††††††††††††††††††

 

 

Van Hoorn was geÔnteresseerd in de natuur, vooral de ontstaansgeschiedenis van het heelal, van de wereld en van de mens hadden zijn belangstelling. Ten tijde van de eerste maanwandeling kocht hij een telescoop waarmee hij urenlang de sterrenhemel afspeurde. Een jaar nadat Neil Armstrong een eerste mensenvoet op de maan zette, maakte van Hoorn ĎKosmosí.

 

 

 

†††††††††††††††††††††††† ††

 

 

 

De van oorsprong Limburgse beeldhouwer Wim van Hoorn leefde tot halverwege de jaren zestig voornamelijk van de vele opdrachten die de katholieke kerk hem verschafte. Onderzoekster Elly van Malkenhorst concludeert dat van Hoorn zich daardoor heeft kunnen ontplooien, maar ook dat het zijn ontwikkeling heeft geremd. Zijn stijl werd pas abstracter nadat de kerkelijke bron van opdrachten begon op te drogen.

 

 

 


 

Wim van Hoorn (1908 Ė 1979)

 

Een ander bekend beeld van Wim van Hoorn isdír Joep, het Nederlandse nationale monument van de mijnwerkers. Het staat sinds 1957 op de Markt in het centrum van Kerkrade (de naam dír Joep verwijst naar St. Jozef, de patroonheilige van de arbeid).

 

Wikipedia

 

Masterscriptie (2009): Wim van Hoorn 1908-1979

 

 


 

Vondelpark

 

Foto: juni 2006 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Abstractie in beeld