Muziek en zang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musicerende faunen en kwelende waterdieren door Hildo Krop, 1927

 

 

 

                       

 

                           NB: De wilg achter het brugbeeld is omgewaaid in de storm van 12 november 2010

 

 

 

De beelden aan de westkant van de brug bestaan uit twee musicerende faunen, de ene faun heeft een gitaar ter hand, de ander een harmonica. Ze leunen tegen een bol bedekt met sterren: het heelal. Rond de bollen hebben zich zingende waterdieren gekronkeld. Ze hebben een slangvorm, kieuwen en een buikvin. Tegenover de faunen aan de oostkant van de brug staan een vrouw en een man in afwerende houding.

 

Vanaf 1917 tot begin jaren dertig beeldde Krop vaak fabeldieren, faunen, saters en de Griekse god Pan uit. Deze wezens waren gebaseerd op het verhaal ‘Pan' van Herman Gorter uit 1912, een verhaal waarin muziek een belangrijke plaats heeft. Pan is de god van het heelal, de faun is zinnebeeld van het onbewuste, de ongerepte natuur. In het verhaal wordt het socialisme bezongen.

 

 

 

                                  

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 


 

brug 405, Stadionkade / Noorder Amstelkanaal, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: januari 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop