Olympisch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Johan Altorf, 1928

 

 

 

†††††††††††† ††††††††††††††

††††††††††††††† 2008††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††1928

 

 

Het Olympisch Stadion is gebouwd in 1928 ter gelegenheid van de Olympische Spelen die dat jaar in Amsterdam gehouden werden. In de Marathonpoort zijn twee hardstenen reliŽfs aangebracht van Jan Altorf. In de jaren daarna werden de beelden enkele tientallen meters naar voren geplaatst. De afbeeldingen zijn van een man en een vrouw; de eerste een sportman en de tweede een klassiek figuur met palmtak. Sinds 2006 staan de reliŽfs weer op de plek waar ze in 1928 werden neergezet.

 

 


 

Johan Coenraad Altorf (1876-1955)

 

Johan Altorf heeft het vak van onderaf geleerd, hij is als werkman-beeldhouwer begonnen en heeft zich langzamerhand gevormd. Tussen 1894 en 1897 volgde hij avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten.Hij was korte tijd werkzaam bij de firma Tetterode te Amsterdam waar hij zich bekwaamde in het hakken van natuursteen en bouwplastieken vervaardigde.

 

Als gevolg van zijn geringe reislust bleef zijn werkterrein voornamelijk beperkt tot Den Haag en Rotterdam. Omstreeks 1911 ontwierp Altorf een twintigtal dierfiguren. Ze werden gegoten in klei en vervolgens geglazuurd en gebakken door pottenbakker Chris Lanooij (Haga keramiek, Purmerend). Altorf behoorde tot een kleine groep van erkende esthetische kunstenaars met Joseph Mendes da Costa, Lambertus Zijl en John Radecker.

 

Website

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Olympisch Stadion, Marathonpoort

 

Fotoís: maart 2008

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid