Seizoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vier jaargetijden door Jaap Kaas, 1928

 

Aan de noordelijke arcades op de hoeken van kruising Minervalaan / Gerrit van Veenstraat zijn reliŽfs aangebracht die de jaargetijden uitbeelden. Aan de straatkant vier nimfen, aan de binnenkant noeste arbeiders die zaaien, (graan) maaien, (fruit) oogsten en spitten.

 

 

††† ††††††††

 

lente†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† zomer†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† herfst††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† winter

 

†† ††††††††††††††

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Jaap Kaas (1898-1972)

 

Kaas werd geboren in Amsterdam, maar het gezin woonde tijdens zijn jeugd in Antwerpen. In 1914 kwam hij terug in Amsterdam en volgde een opleiding aan de Rijksacademie, hij kreeg les van J. Bronner. Na zijn opleiding vestigde Kaas zich als vrij beeldhouwer.

 

Na zijn academietijd leidde Kaas aanvankelijk tot eind 1924 een zwervend bestaan. In dienst van Monumentenzorg werkte hij mee aan restauratieprojecten in het gehele land. Ook voerde hij opdrachten uit ter versiering van de gevels van de vele nieuwe gebouwen die na de Eerste Wereldoorlog in Amsterdam verrezen, zoals het Tuschinski Theater in 1920 en het Koloniaal Instituut in 1922. Van 1925 tot 1936 behoorde Kaas tot het groepje beeldhouwers dat in samenwerking met de architecten van de Amsterdamsche School, en betaald uit het gemeentelijk steunkrediet, de stad voorzag van anoniem bouwbeeldhouwwerk.

 

Hij werkte vrijwel dagelijks in Artis en maakte onder andere een reliŽf van de Oerang-Oetang Sultan. Kaas kreeg daarom de officieuze titel 'beeldhouwer van Artis'. Na de oorlog werd Kaas leraar tekenen en beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Verder was hij actief in verschillende kunstenaarsverenigingen. In 1972 overleed hij als een vergeten kunstenaar.

 

Wikipedia

 

 

 

Jaap Kaas, Zelfportret , 1948(Coll. Museum Beelden aan Zee)

 

 

 


 

Minervalaan / hoekGerrit van Veenstraat

 

Fotoís:augustus 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid