Sight point

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sight point (voor Leo Castelli) door Richard Serra, 1971-75

                                       Leo Castelli was de gallerist van Serra.

 

 

Serra tekende het ontwerp in 1971, maar pas vier jaar later werd het uitgevoerd. Het bijna 12 m hoge en 51 ton zware kunstwerk stond in de beeldentuin van het Stedelijk Museum achter de Sandbergvleugel die nu afgebroken is. In 1997 moest het beeld wijken voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage en sindsdien stond het in depot.

 

Sight point was het eerste verticale beeld dat Serra maakte. De platen zijn aan de bovenkant aan elkaar gelast maar volgens Serra is dat eigenlijk niet nodig, het beeld staat in balans. Wat de kunstenaar wilde maken was een private plek in een publieke ruimte. Een ruimte die open is, waar de lucht te zien is, en die toch privé is.

 

 

 

 

 

 

Na de uitbreiding van het Stedelijk Museum, het gebouw was negen jaar lang gesloten, is het kunstwerk  in 2012 teruggekeerd.  De plek is door de kunstenaar zelf uitgezocht. Serra vindt het niet vervelend dat een parkeergarage en liftschacht dicht in de buurt ook ruimte opeisen. Desgevraagd antwoordde hij dat het prachtig is dat het beeld in deze ‘urban jungle’ zijn plaats opeist. “Het is krachtig genoeg om bestand te zijn tegen een voortdurend veranderende omgeving.”

 

 

 

 

 

 

Ervaring

 

Pas in de ervaring krijgt het beeld betekenis vindt Serra. “Mijn werken hebben sterk te maken met lopen en kijken, maar ik kan niemand vertellen hoe hij moet lopen en kijken. Je kunt er doorlopen op evenveel manieren als je maar kunt bedenken. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen, dat maakt het interessant, er is geen vast recept voor.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Richard Serra (VS, 1939)

 

Serra in Wikipedia

 

 

Serra: “The steel is just a wrapping skin that compresses the space.”

 

 

                         16 september 2012

 

 

                         25 november 2012: De platen lijken inmiddels gezandstraald en aan de onderkant behandeld met anti-graffitti

 

 

 


 

Museumplein, Stedelijk Museum Amsterdam

 

Foto’s: november 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid