Stedemaagd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stedemaagd door Friedrich Schierholz, 1883

replica door Ton Mooy, 2010

 

 

 

 

 

 

Wereldtentoonstelling

 

In 1883 vond de eerste de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling plaats op wat nu het Museumplein is. Een drie jaar eerder had een Franse ondernemer het stadsbestuur voorgesteld het evenement te houden, maar dat liep niet warm. Maar de Fransman wist zijn onderneming toch te financieren met hulp van Belgische en Franse investeerders. De tentoonstelling gaf de stad een grote economische impuls, een miljoen bezoekers reisden af naar de hoofdstad. In paviljoens toonden 28 landen hun waar, en als attractie werden er inboorlingen tentoongesteld (zie Wikipedia).

 

Om het nabijgelegen park wat meer cachet te geven ter gelegenheid van het internationale evenement, werd de ingang onderhanden genomen. Het parkbestuur wilde een monumentale entree en de beeldhouwer Friedrich Schierholz  en architect Alexander Linneman kregen de opdracht dit te realiseren. Het resulteerde in een hekwerk en de hooggezeten Stedemaagd die voorbijgangers met een uitnodigend handgebaar verleidt binnen te stappen. De Stedemaagd staat voor de stad Amsterdam en om dat te benadrukken houdt zij een schild met het stadswapen vast.

 

In 1953 werd het Vondelpark gemeente-eigendom en daarmee ook de Stedemaagd.

 

 

                  

                  

 

 

 

Zandsteen

 

Het beeld is gemaakt van zandsteen, een zacht materiaal dat relatief gemakkelijk erodeert. Zure regen heeft ook vat op de steensoort, het lost daardoor op. Het oorspronkelijke beeld takelde langzaam af en werd verschillende keren gerepareerd met mortel, wat lichtere stukken opleverde en ook de uinodigende hand werd in een wat vreemde houding herbevestigd. Eind 2009 is het beeld weggetakeld en naar het atelier van Ton Mooy overgebracht. Met een aantal collega’s hakte hij een nieuwe Stedemaagd, ditmaal niet uit zandsteen afkomstig uit Limburg, maar in een duurzamere soort uit Bentheim. Zijn uitspraak bij de plaatsing van de replica in juni 2010: ‘Dat beeld kan zo driehonderd jaar mee’.

 

 

 

 

 

 

 


 

Friedrich Schierholz (1840-1894)

 

Johann Georg Friedrich "Fritz" Schierholz was een Duits beeldhouwer. Wikipedia

 

Alexander Linneman (1839-1902)

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                                 

 

                                                  1931

 

 

 

                    

 

                              1918

 

 

 

                         

 

                               1902

 

 

 

 


 

ingang Vondelpark, Stadhouderskade Amsterdam

 

Foto’s: juli 2010 en mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten