stokkenspel’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Bob Bonies, 1985

 

 

Vanaf 1914 is in het pand Amsteldijk 67 het Amsterdamse Gemeentearchief gevestigd. Maar naast en achter het oorspronkelijke archiefgebouw zijn in de loop der tijd diverse uitbreidingen gerealiseerd. Op 10 oktober 1985 werd het vernieuwde gebouwencomplex van het Gemeentearchief geopend, het kunstwerk ‘stokkenspel’ heeft een samenvoegende functie tussen de verschillende delen van het complex (ook aan de gevel van het archief in de Rustenburgstraat bevindt zich een plastiek van Bonies, deel uitmakend van het geheel).

 

 

 

                                                              

 

Ordeningsprincipe

 

Roechal de Boer stelt in een overzicht van het werk van Bonies "Bob Bonies, Vormgeving door kleur" (1985) dat het plastiek gesitueerd voor het trappenhuis en tussen het oude gebouw en het jaren-zestig-gedeelte, het ordeningsprincipe kenmerkend voor een archief als onderwerp heeft.

 

Het glazen trappenhuis zorgt voor een zichtbare voor- en achterkant van het plastiek. M.b.v. spiegels, geplaatst in modellen van de gevelplastiek, zijn foto’s gemaakt waarop de twee kanten gelijktijdig in beeld werden gebracht. Met een computergestuurde schildermachine werd het motief op melanine geschilderd. Platen met deze afbeeldingen bekleden de liftkoker in het trappenhuis. Zo komt één motief op verschillende manieren terug. Verder vormen tegelvloeren en spiegels onderdeel van het kunstprogramma.

 

Sloop

 

In 2007 zal het archief verhuizen naar het gebouw De Spekkoek, omgedoopt in De Bazel aan de Vijzelstraat. Na de verhuizing wordt de naam Gemeentearchief Amsterdam gewijzigd in Gemeente Amsterdam Stadsarchief. Op het terrein in Zuid staan verschillende gebouwen waarvan een aantal in zo’n slechte staat dat sloop de enige optie is. Er blijven in elk geval drie gebouwen staan: het voormalige gemeentehuis Nieuweramstel aan de Amsteldijk, het zogeheten Asschergebouw aan de Tolstraat en een voormalig depot.

(naar Metro, 22-11-2006)

 

 

 

                    

 

 

 

 


 

Bob Bonies (1937),

 

Bob Bonies staat voor Bob Nieuwenhuis, de kunstenaar is vooral bekend als schilder en graficus.

Bonies werkt voornamelijk met de primaire kleuren rood, blauw en geel, aangevuld met groen en wit.

 

www.bonies.nl

 

 

 


 

Amsteldijk 67

 

Foto’s: februari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Gevelbeelden