de Beschermer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Beschermer en Handhaver van de Sociale Wetgeving door Hildo Krop, 1940 / 1954

 

 

De oorlog

 

In 1940 kregen Hildo Krop en Frits van Hall de opdracht een beeld te maken voor de toenmalige Rijksverzekeringsbank. Pas veertien jaar later werd het beeld van Krop onthuld dat de allgorische mannenfiguur  ‘’de Beschermer en Handhaver …enz.”  voorstelt. Van Hall heeft de opdracht niet kunnen voltooien: hij is door de Duitsers geëxecuteerd en het gipsen model van “de Beschermster van de Sociale Zorg en Gerechtigheid”  bleek na de oorlog onherstelbaar beschadigd. Han Wezelaar heeft uiteindelijk de opdracht ingevuld.

 

Streng

 

Het beeld van Krop heeft  een klassiekere vormgeving dan zijn beelden in de stijl van de Amsterdamse School. In de loop van de jaren dertig werd Krops stijl strenger en strakker. hij liet zich inspireren door vroege Griekse beeldhouwkunst en de Italiaanse Romaanse kunst. De mannenfiguur heeft in zijn rechterhand een vrouwenfiguurtje die de sociale wetgeving symboliseert.

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                           

 

                      ca 1940 – 1950, de Rijksverzekeringsbank

 

 


 

Apollolaan 15, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: november 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop