Stadskoeien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stadskoeien

 

Ook grazend gesignaleerd in Geuzenveld (Vening Meineszlaan), ooit in Amsterdam ZuidOost (rotonde Bijlmer-/Groesbeekdreef en Hoogoord) en her en der in den Haag (Juliana Kinderziekenhuis, Parnassia). Aanduidingen van het publiek: Blokkerige koeien, Toffe koeien, Kubistische koeien.

 

De plaatsing op een rotonde geeft aan dat het geen speelobjecten zijn,  toch worden ze zo gezien: “functioneel maar zeker ook kunst”.

 

 

Komen en gaan

 

Een schets op het internet (2004): “De Bijlmerdreef (…) werd vervangen door een gewone weg en op de plaats waar ze de Groesbeekdreef kruiste kwam een rotonde. Van dreef naar rotonde, van de jaren zestig naar de jaren negentig. En op het middeneiland van die rotonde kwamen de koeien ook symbolisch terug in de vorm van twee blokkerige beelden.” 

 

Een reactie op internet (juli 2008): “De rechthoekige koe die op de rotonde Bijlmer/Groesbeekdreef stond is waarschijnlijk niet vernietigd. Ik zag bij een rotonde vlakbij het parkeerterrein van het strandje aan de Gaasperplas een verzameling van zulke koeien, dat zou best een soort kunst-koeien rusthuis kunnen zijn.”

 

 

 

 

                           

 

 

 

 


 

 

 

Mogelijk zijn de koeien speeltoestellen van de firma IJreka uit Dalfsen. Deze versies koeien stammen uit de jaren negentig, anno 2011 is een ander model te koop.

 

 

 

 

 

 


 

Theophile de Bockstraat

 

Foto’s: september 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid