Growing X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Growing X door Shlomo Koren, 1976

 

Koren heeft een grote aversie tegen de compacte massa van de flats. Voor hem was dit een reden een groot werk te maken waar je doorheen kan kijken. De omgeving vraagt dit, is zijn mening. Het idee onstond een overbrugging over het water te maken.

 

 

Kunstobjecten

 

In het bestaande Bijlmerpark zijn vier sculpturen aanwezig. Het betreft beelden van de kunstenaars Shlomo Koren, Niels Keus, Kor Heemsbergen en Evert Strobos. De beelden zijn in de zeventiger jaren geplaatst. Het geestelijke copyright op deze beelden is levenslang geldend. Alle beelden komen voor herplaatsing in aanmerking. Bij herplaatsing is overleg met de kunstenaar nodig. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) kan hierbij bemiddelen. Herplaatsing van de beelden kan zorgen voor een visuele verbintenis met het parkverleden.

(Uit: Plan Herontwikkeling Bijlmerpark, mei 2005)

 

 

 

 

 

 

 


 

Shlomo Koren (1932)

 

Shlomo Koren ontvluchtte in 1936 Duitsland en vestigde zich met zijn ouders in het voormalige Palestina. Na zijn studie aan de kunstacademie Belzalel vertrok hij samen met zijn vrouw Shulla voor een vakantie naar Europa. De vakantie werd een verhuizing, ze vestigden zich in Nederland. Huizen en fundamenten vormen een weerkerend thema in zijn werk. In een interview zegt Koren hierover: "Mijn werk is een metafoor voor de onthechting. De laatste jaren gebruik ik in mijn werk de vormen huis, dakhelling, trechter, brug en brancard. Dingen die dragen, steunen en selecteren. Dingen die sterk zijn. Gesteente dat hoop en uitdaging tegen onlusten moet zijn." Over zijn materiaalkeuze zegt Koren: "Ik heb een voorkeur voor dolomiet, een kalkzandsteen. Metalen aderen en fossiele sedimenten geven het grijsgroene materiaal een zachte en veelkleurige uitstraling.

 

Info Koren

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Bijlmerpark

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost