‘Omega’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Kor Heemsbergen, 1977

alias ‘Het hunebed’

 

 

Op een heuvel een heuvel van gestapelde blokken Belgisch blauw hardsteen waarin cortenstalen platen in de vorm van de Griekse letter Omega liggen. De geordende regelmaat van de gladde staalplaten vormt een sterk contrast met de ruwe stenen die onregelmatig gestapeld zijn. Tegenstellingen in materialen en het symboliseren van natuurkrachten zijn terugkerende elementen in het werk van Heemsbergen.

 

In 2006 hebben bomen zich geworteld in het kunstwerk: langzaam maar gestaag werkende sterke natuurkrachten.

 

Verloedering

 

(…) Er is nog een kunstwerk bij mij in de buurt waar ik mij ernstig zorgen over begin te maken, namelijk 'Het hunebed', gelegen aan de zuidrand van het Bijlmerpark tegen Huntum aan. Het ligt op een heuvel en het heeft mooi de ruimte gekregen, evenals dus zaailingen van wilgen en ander snelgroeiend gewas. Geen onderhoudsploeg van welke dienst dan ook heeft in jaren de moeite genomen die struiken eens te verwijderen. Het ligt er nu verloederd bij. Klaar om opgeruimd te worden als het ware.

 

Het kunstwerk is met liefde gemaakt, er is veel geld aan besteed, er is een mooie plek voor gezocht en dat was het dan. Waarom zorgt het stadsdeel niet een beetje beter voor z'n spullen? Stel dat het hunebed moet wijken voor de vernieuwing; laat het dan niet gebeuren dat het door een Hun met een vrachtauto wordt afgevoerd! Bouw het elders weer op en heb gewoon respect voor de kunstenaar en zijn product en voor de mensen uit de buurt die er misschien wel aan zijn gehecht. En als het mag blijven, laat het stadsdeel dan eens iemand met een zaag langs sturen.

(lezersreactie in het Parool, november 2002)

 

Naschrift najaar 2012: Op foto’s op het www is te zien dat het kunstwerk inmiddels vrijgemaakt is van begroeiing.

 

 

 

 

 

 

 

Geestelijk copyright

 

In het bestaande Bijlmerpark zijn vier sculpturen aanwezig. Het betreft beelden van de kunstenaars Shlomo Koren, Niels Keus, Kor Heemsbergen en Evert Strobos. De beelden zijn in de zeventiger jaren geplaatst. Het geestelijke copyright op deze beelden is levenslang geldend. Alle beelden komen voor herplaatsing in aanmerking. Bij herplaatsing is overleg met de kunstenaar nodig. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) kan hierbij bemiddelen. Herplaatsing van de beelden kan zorgen voor een visuele verbintenis met het parkverleden.

(Uit: Plan Herontwikkeling Bijlmerpark, mei 2005)

 

 


 

Kor Heemsbergen (1936-2005)

 

Cornelis Albertus Heemsbergen

 

 

 


 

Bijlmerpark

 

Foto’s: november 2006

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost