Verstrengeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee getordeerde staven door Pjotr Müller, 1975

 

 

                                        

 

 

Marmer

 

Met een vrije opdracht werd de kunstenaar de kans geboden voor het eerst een marmeren beeld op grote schaal uit te voeren. Hij hakte twee hoge, ineengestrengelde getordeerde staven en plaatste deze op een marmeren sokkel.

 

Müller had leren beeldhouwen in het natuursteenbedrijf van zijn vader, als kind hielp hij al op zaterdagmiddagen. Als zestienjarige assisteerde hij zijn vader bij de restauratie van het Centraal Station en het Dampaleis, waarbij hij heel veel consoles en guirlandes hakte. Hij kon met marmer werken alsof het stopverf was, aldus een kunstcritica. 

 

Direct na zijn afstuderen in 1970 werkte hij voornamelijk in steen en werkte hij abstract. Uit Kunstbus: [..] hij besloot tot een radicale verandering tijdens de voorbereiding van een expositie in het voormalige Museum Fodor in Amsterdam. Müller liet enkele getordeerde zuilen omvallen en voorzag de onderdelen van nummers. Het resultaat oogde als moderne archeologie. Die ontdekking vormde de opmaat voor een periode waarin Muller voornamelijk ingrepen deed in het landschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pjotr Müller (1947)

 

Müller studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en beeldhouwen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De kunstenaar baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst.

 

www.pjotrmuller.org

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

nabij flat Grubbenhoeve, Amsterdam Zuidoost

 

Foto’s: maart 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost