Ruimtestructuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruimtestructuur door Ewerdt Hilgemann, 1969

 

Vier maal vier rode palen in carré vormen het symbool voor al het bouwmateriaal dat in de Bijlmermeer in de grond zit. Het is het oudste kunstwerk van de Bijlmer (Dolle Mina is van 1968, maar pas in 1999 naar Amsterdam gekomen), in 1998 heeft het na restauratie zijn huidige standplaats gekregen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ewerdt Hilgemann (1938)

 

De in 1938 in Witten (Duitsland) geboren kunstenaar woont sinds 1970 in Nederland. Hilgemann werkte aanvankelijk heel systematisch en ontwikkelde kunstwerken die als basis een geometrische verdeling en wiskundige ordening hadden. Het streven naar een relatie met de exacte wetenschappen en zijn voorkeur voor het onpersoonlijke en objectieve waren daarin de uitgangspunten. Hij is internationaal bekendgeworden met zijn experimenten die de nadruk leggen op natuurwetenschappelijk, onpersoonlijk, abstract denken.

 

Sinds 1980 raakte Hilgemann meer gefascineerd door natuurlijke en romantische aspecten en speelt het onvoorspelbare een grote rol in zijn werk. Zo liet hij ooit een zorgvuldig gepolijste marmeren kubus van een helling afrollen en gooide hij een stalen kubus van een flatgebouw. Door zo de resultaten van zijn eigen inspanning te vernietigen ontstond er iets nieuws: een 'creatieve destructie'

 

 

Wikipedia

 

                                                                                                                                                                                          2006

 

Waarom

 

“Waarom maakt een kunstenaar kunst ? Zou hij dat kunnen beschrijven, dan hoefde hij zich niet in beelden te uiten. Kunst is communicatie. Kunst is overlevingsdrang. Kunst is verwondering over het leven, verwondering over de krachten der natuur.”

(Notitie bij ‘Imploded cube’, Beelden aan de Linge 1984)

 

 

 

 

                                  2013

 

 


 

Troepiaalsingel / aan de rand van het Bijlmerpark

 

Foto’s: november 2006 en maart 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost