Verbindend scherm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verbindend scherm door Andre Volten, 1976-78

 

 

Terreinplastiek

 

Het beeld waaraan de kunstenaar twee jaar werkte, strekt zich uit over een breedte van 170 meter. Het is een terreinplastiek bestaande uit een kanaal met een betonnen plateau waarop roestvrij stalen buizen leunen die uit het water oprijzen. De opdracht was drieledig. Het moest een afscherming zijn, een personeelsingang markeren en een beeldende overgang vormen met het omliggende terrein van de Gaasperplas. Voor het materiaal zijn buizen gebruikt als symbool voor de materialen die de waterleiding zelf gebruikt. Voor de afscheiding is een sloot gegraven.

 

 

 

                 

 

 

 


 

André Volten (1925-2002)

 

Schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953. Volten maakt zich de techniek eigen op de scheepswerf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij in Noord (NDSM). Van 1954 tot 1957 werkte hij daar als lasser, maar als er tijd was ging hij op de scheepswerf voor zichzelf experimenteren. Volten vestigde zich in 1950 in het industriegebied Buiksloterham, aan de Asterdwarsweg, waar hij tot zijn dood woonde en werkte.

 

André Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen. Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste.

 

Hij behoorde in 1954 tot de oprichters van de Liga Nieuwe Beelden die als doel had, door samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten, te komen tot een verbetering van de kwaliteit van het leven. André Volten heeft zeer veel kunstwerken in de openbare ruimte gerealiseerd. Hij droeg met zijn werk in belangrijke mate bij aan de integratie van beeldende kunst in de gebouwde omgeving.

 

Voor zijn werk kreeg hij in 1996 de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

 

 

 

                         

 

 

 

 


 

Driemondweg

 

Foto’s: april 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost

 

André Volten in Amsterdam