Uit de driehoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de serie ‘Uit de driehoek’ door Yvonne Kracht, 1976

 

De basisvorm is een reeks van gelijkzijdige driehoeken die in elkaar passen, vervaardigd uit een cortenstale buis. Kracht heeft de vorm uiteengetrokken en de de driehoeken telkens een kwartslag tenopzichte van elkaar gedraaid. Het werk is in 1989 herplaatst naar de huidige locatie, gelegen aan een fietspad. In het voorbijgaan verandert het beeld. Op de oude locatie was het beloofde wandelpad er niet gekomen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Yvonne Kracht (1931)

 

Begin jaren zeventig werd het werk van Yvonne Kracht, gekenmerkt door strakke vormen, gerekend tot het constructivisme. De vroege tekeningen tonen door de lijnen en vouwen in het papier minutieuze, uiterst voorzichtige pogingen de ruimte te begrenzen.

Eind jaren zeventig vindt er een belangrijke verandering plaats. Haar werk krijgt een dynamischer karakter. 'Zodra je een lijn trekt is hij al niet meer abstract', aldus Kracht. 'Het is meer dan een gedachte. Doordat hij door mijn hand wordt getekend, is het in feite een subjectieve handeling. Toen ik dat eenmaal geaccepteerd had, werd de lijn vanzelf een actie en ontstond er dynamiek'.

 

Kracht gebruikte in haar werk het gegeven dat het abstracte wiskundige denken een oneindig aantal beeldende variaties mogelijk maakt. Ze heeft vele monumentale opdrachten gekregen die bijna altijd in Cortenstaal, roestvrij staal of aluminium zijn gerealiseerd. Van haar “Ingreep op de kubus” heeft ze echter ook een serie in marmer gemaakt.

In de jaren tachtig maakt de kunstenaar ook spiegelobjecten waarbij de spiegel fungeert als vlak en als illusie van ruimte.

 

www.yvonnekracht.nl

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Meibergdreef

 

Foto’s: januari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost