Zonnebaken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonnebaken door Piet Slegers, 1986

alias ‘de punt’ of ‘de naald’

 

Het 23 meter hoge beeld bestaat uit twee hoge stalen vormen met reflecterende oppervlakken. Overdag weerkaatst het licht, ’s avonds wordt het van binnenuit verlicht.

 

“Het allermooiste compliment voor dit werk kreeg ik van een paar vrouwen die aan de andere kant van de Gaasperplas wonen en uitkijken op mijn beeld. Als zij ’s ochtends het raam opendoen slaat het licht bij hen naar binnen. Rechtstreeks van mijn beeld af, komt het in hun huis. Kijk, daar doe je het voor. Ik ben door het licht gegrepen. Het gaat in mijn werk om de inslag van het licht, om de weerkaatsing die overgaat op de aarde en zich verbindt met de aarde. “

“De vorm van het beeld is een afgeleide van zonlicht. Als je naar licht en schaduw kijkt en je omlijnt dat, dan krijg je een vorm, een beeld.”

(Slegers in “Beelden in de Berm”)

 

Er staan meer grootschalige objecten in Gaasperdam. Zij zijn onderdeel van een plan met het doel door middel van opvallende sculpturen de verschillende wijken visueel met elkaar te verbinden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Piet Slegers (1923-2016)

 

Wikipedia

 

Slegers heeft in het begin van zijn loopbaan in brons en steen gewerkt. In 1969 kwam de omslag en stapte hij over op roestvrij staal om veel lichter en luchtiger te kunnen werken.

 

 

 

 

 

 

 


 

Meerkerkdreef / Valburgdreef

 

Foto’s: april 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuidOost