Saurussen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allosaurus* door Boudewijn Bollee, 1954

 

                         *kranten berichtten mei 1954 over de plaatsing en schrijven over een tyrannosaurus

 

 

 

 

 

   Het Algemeen Handelsblad meldde dat de oppasser tweehonderd uur werk in dit beeld had zitten.

 

 

 

Maart 1956 vierde de 62-jarige reptielenverzorger Boudewijn Bollee zijn 50-jarig jubileum als oppasser in Artis. Hij kreeg diverse schrijvende journalisten en het polygoonjournaal op bezoek die hij vermaakte met anekdotes over de aanval van een komodovaraan op zijn hand (“met twaalf hechtingen zat alles weer dicht”) en een wurgpoging van een boa constrictor (“behoudens een grote hoeveelheid op zichzelf vrij kleine bijtwonden, ben ik er goed van af gekomen”). Hij kon het allemaal navertellen. De verslaggevers memoreerden ook de kunstzinnige uitingen van Bollee, met name de saurussen werden vermeld. Citaat uit De Tijd van 22 maart 1956:

 

 

 

                          

 

 

 

 

Autodidact

 

Op 14 april 1951 besteedde de Telegraaf al aandacht aan de “oppasser aller inwonenden van het reptielenhuis in Artis”. De verslaggever was zeer gecharmeerd van de in schafttijd gemaakte plastieken. Een citaat: ”Zeer goed getroffen” meen ik te moeten zeggen tot de bescheiden Bollee, die zich steeds figuurlijk en in werkelijkheid op de achtergrond houdt, terwijl hij toch zulke mooie dingen maakt. Er zijn ook nog een gorillakop, een kikvors, een paardje en nog meer bijzonder fraaie plastische uitbeeldingen van Artisdieren in dit keukentje te zien. [..]

- U hebt het zelf geleerd?

- Ik kreeg er opeens aardigheid in. Ik was toen al een jaar of dertig en ben inderdaad zelf begonnen. Heb nooit les gehad, maar voor de techniek heb ik veel, zo niet alles geleerd van meneer Kaas.

- Piet Kaas, de beeldhouwer van Artis? [ NB: het was Jaap Kaas ]

- Inderdaad meneer, dezelfde. Ik liet hem zien wat ik gemaakt had en dan zei hij het nodige.

 

 

 

 

                                                                                                           latere toevoeging?

 

 

       

 

                                                                                                               De Waarheid, 25 februari 1953

 

Een foto in het Algemeen Indisch Dagblad van 17 april 1953 laat zien dat het beeld geplaatst is. Het bijschrift vermeldt dat Bollee de stegosaurus in vier maanden heeft vervaardigd uit cement, op twee-derde van de werkelijke grootte en naar afbeeldingen in boeken.

 

 

 

 

 

 

Eind december 1979 kwam het bericht dat de beelden op instorten stonden en niet meer gered konden worden. De Waarheid van 31 december: “Ondanks pogingen van medewerkers van de technische dienst om het beeldenpaar overeind te houden, is er volgens Artis geen redden meer aan. Het blijft “cement om oud ijzer”.” Het bericht eindigt met “Het is niet bekend of Artis de beelden afbreekt.”

 

Samensteller dezes, meent zich te herinneren dat de beelden tegen hoge kosten toen toch te redden zouden zijn en dat een oproep gedaan werd aan de gemeente? aan particulieren? de kostbare restauratie te financieren. De noodkreet had geen effect en de beelden zouden teloor gaan. Toch staan ze er een kleine veertig jaar later nog..

 

 

 

 

ansichtkaart met de beelden van Bollee; vermoedelijk jaren zeventig (toen kwamen er kaarten in kleur)

                                                                   rechtsonder: de hydrosaurus staat anno 2017 niet meer in de tuin

 

 

 

 

 

 


 

Boudewijn Bollee (1893-1957)

 

Uit het Algemeen Handelsblad van 9 maart 1956: Als jongen van 12 stapte hij op 29 maart 1906 Artis binnen, waar hij eerst hulpje werd in het reptielenhuis. Na vervolgens bij de roofdieren, fazanten, kraanvogels, runderen, kamelen en beren te hebben gewerkt, keerde hij in 1919 op het punt van uitgang terug: het reptielenhuis, waar hij sindsdien is gebleven.

 

 

 

           

 

     In 2017 werd bovenstaand terracotta-beeldje op Catawiki geveild. Achterop de naam van de maker: B.Bollee

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis