Korè

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korè door Jan Kimpers, 1940 / 1969

 

 

                                         

 

 

Prix de Rome

 

Het jaar 1940 leek een voorspoedig jaar te worden voor beeldhouwer Limpers. Na zes jaar aan de Amsterdamse Rijksakademie te hebben gestudeerd won hij de Prix de Rome met de klassieke vrouwenfiguur Korè staande op een voetstuk met twee reliëfs die het ontkiemen en het vergaan van het plantenleven verbeelden.

 

Het uitbreken van de oorlog maakte het Limpers onmogelijk van het geld een buitenlandse reis te maken. Hij raakte betrokken bij het verzet, werd opgepakt en in 1944 gefusilleerd. In 1969 kreeg Limpers een gedenkteken toen op initiatief van een comité ter nagedachtenis van de beeldhouwer een bronzen afgietsel werd gemaakt van zijn bekroonde Korè. Het beeld werd niet op het oorspronkelijke voetstuk met de reliëfs geplaatst maar op een strakke sokkel.

 

(naar het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 

 

              

 

                  de Johan Limpersstraat

 

Korè is de bijnaam van Persephone, in de Griekse mythologie de godin van het dodenrijk;

Korè is ook een kunsthistorische term voor een beeld van een jonge vrouw.

 

 

 


 

Johan Limpers (1915-1944)

 

De kunstenaar is in 1944 op 28-jarige leeftijd in de duinen bij Overveen door de Duitsers gefusilleerd. Direct na de Duitse bezetting ging Limpers in het verzet. Zo weigerde hij werk in te zenden voor tentoonstellingen die werden georganiseerd door het Duitse Departement voor Cultuurbescherming. Ook een extra toelage die hem door de Duitsers werd aangeboden, weigerde hij.

 

Samen met verzetsman Gerrit van der Veen richtte hij het illegale blad ’De Vrije Kunstenaar’ op. Johan Limpers vervalste persoonsbewijzen en smokkelde twee joodse kinderen Duitsland uit. In 1944 werd hij gepakt. Samen met Frans Duwaer, drukker van illegale bladen, en Gerrit van der Veen werd hij in de duinen doodgeschoten.

 

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Arondeusstraat, tegenover de Johan Limpersstraat

 

Foto’s: september 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotermeer / Geuzenveld