Hemelboog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sehnsucht door Fred Broekkamp, 1987

 

 

 

 

 

 

 

Lokkertje

 

In het boek ‘Beelden in de berm’ van Karin van Munster en Patrick Post (2003) vertelt de kunstenaar waarom het beeld daar geplaatst is:

 

De aanleg van een snelweg door Noord-Holland, Friesland en Groningen moest via de Afsluitdijk de provincies verbinden. In 1930 werd tot de verbinding besloten en pas zevenenvijftig jaar later was het laatste stukje klaar. Dat moest groots gevierd worden vond de aannemer en wel met hoge gasten. Om die te lokken werd bedacht dat een kunstwerk onthuld moest worden en Broekkamp kreeg de opdracht.

 

Rechts: bericht uit de Telegraaf, 3 juli 1987

 

         

 

 

 

 

 

 

Verbinding

 

Fred Broekkamp: “Ik weet echt niet meer hoe ze bij mij terecht zijn gekomen, maar ik weet nog wel dat zij iets heel anders in hun hoofd hadden dan ik uiteindelijk heb gemaakt. Met een bronsje kom je niet weg op zo'n plek. Daar waar het verkeer voorbijraast, moet je een fors beeld neerzetten. Iets wat mensen snel in zich op kunnen nemen. Een gebaar.”

 

De gele vormen bestaan uit twee in elkaar grijpende pijlen, voortkomend uit cirkels. De blauwe hemelboog omvat een derde, omhoog wijzende luchtpijl. Broekkamp: “Ik wilde een verbinding uitdrukken. Het ging tenslotte om een verbinding tussen provincies. In mijn beeld komt een verbinding tot stand tussen cirkels (gesloten vormen) en pijlen, die een richting aangeven.”

 

 

 


 

Fred Broekkamp (1951)

 

www.fredbroekkamp.nl

 

“Dit is het enige beeld van mijzelf dat ik ooit een naam heb gegeven, maar achteraf heb ik bedacht dat ik al mijn beelden wel zo had kunnen noemen: 'Sehnsucht'. Dat is mijn spirituele drijfveer."

 

 

 

 

 

 

 


 

A7 parkeerhaven Broerdijk NH, afrit 10a naar Abbekerk, Midwoud, Twisk en Sijbekarspel

 

Foto’s: januari 2015

 

 

Startpagina