Kubuspoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kubuspoort door Marijke de Goey, 2000

 

 

Kunsttoepassing

 

De wijk de Aker is gebouwd in de Middenveldsche Akerpolder, een voormalig tuinbouwgebied aan de zuidwestzijde van Amsterdam. In een relatief korte tijd moesten hier 1800 woningen worden ontwikkeld en gebouwd.

 

Om de herkenbaarheid van de openbare ruimte te versterken hebben twee kunstenaressen, Josephine Schaper en Marijke de Goey een kunsttoepassing ontworpen. Josephine Schaper koos voor een kleinschalig kunsttoepassing in de vorm van driedimensionale gevelstenen en tegels op ooghoogte als herkenningspunt voor kinderen. Marijke de Goey ontwierp een 18 meter hoge triomfboog die de toegangsweg tot de woonwijk overspant en daardoor een herkenbaar en zeer markant punt vormt.

 

 

 

                          

 

 

Kubus

 

'Bij de creatie van een kunstwerk laat de Goey zich inspireren door de omgeving: een koele-steriele omgeving verandert zij van sfeer door een schijnbaar chaotisch werk neer te zetten dat dan wel weer is opgebouwd uit kubussen.' De Goey gebruikt de kubus graag in haar werk omdat deze geometrische vorm een ruimtelijk perspectief geeft en een kubus vanaf één punt niet in zijn geheel is te zien.

 

Marijke de Goey: "Mijn lijnen zijn transparante vormen in de ruimte. Mijn beelden creëren een ruimtelijke illusie en vaak veroorzaken ze een zekere visuele desoriëntatie. Elke individuele waarneming van deze beelden heeft een gevolg binnen de context van de aritmetica van de ruimte. De zwaartekracht daagt me uit de uitstraling van mijn kunstwerken elegant, subtiel en transparant te houden. Mijn sculpturen zijn sieraden voor het landschap; mijn sieraden zijn sculpturen voor het lichaam."

 

 

 

                    

 

 

 

Waarom zijn alle buitenbeelden van Marijke de Goey blauw ?

 

uit “Beelden in de Berm”, 2003:

 

Zelfs zo blauw dat de kleur in sommige kringen al De Goey-blauw wordt genoemd ? De kunstenares legt het als volgt uit: “Mijn beelden bestaan meestal uit ijle lijnen. Alsof ik met een potlood in de lucht heb geschreven. Om die lijnen goed zichtbaar te laten zijn, moet je rekening houden met de kleur van de omgeving. In Nederland heb je te maken met sterk wisselende seizoenen.: de lente is lichtgroen, de zomer is geel, de herfst rood en de winter grijs en bruin. Dus is blauw eigenlijk de enige kleur die altijd opvalt. Helder blauw welteverstaan, want als ik een minder harde tint zou gebruiken, dan zou die weer wegvallen tegen onze grijsblauwe luchten. Dit blauw heeft bovendien als voordeel dat het heel sterk is. Met een dubbele coating is het bijna onverwoestbaar.”

 

 

 

 

 

 


 

Marijke de Goey  (1947)

 

www.marijkedegoey.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Eurokade,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp