de Lammetjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schaapjes door Gerrit Bolhuis, 1966

 

 

Permanente lente

 

De beeldengroep ‘Schaapjes’, in de volksmond ‘de lammetjes’, werd in 1966 geplaatst op het Osdorpplein en voor velen zijn de beestjes een icoon uit hun jeugdherinnering geworden. Wachten op winkelende familieleden bij de lammetjes, spelen bij de lammetjes, verkoeling zoeken bij de lammetjes, hema-worst eten bij de lammetjes, afspreken bij de lammetjes. ‘Haal de lammetjes weg en je hebt een volksopstand’ schreef iemand. ‘Ze hóren op het Osdorpplein’.

 

 

 

 

                           Acht lammetjes, de achterste kan het groepje niet bijhouden en struikelt

 

 

Icoon

 

Voorjaar 2010 is Osdorp met Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer opgegaan in het stadsdeel Nieuw-West. Maart 2011 roept Nieuw-West op ideeën aan te leveren voor de huisstijl voor het nieuwe stadsdeel. De lammetjes ontbreken niet als voorbeeld:

 

 

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Gerrit Bolhuis (1907 – 1975)

 

Wikipedia

 

Bolhuis stond tijdens zijn opleiding aan de Rijksacademie te boek als veelbelovend talent. Bolhuis won in 1934 de Prix de Rome en was later de gedoodverfde opvolger van professor Bronner als hoogleraar aan de Rijksacademie. Hij werd echter in 1947 tot zijn grote teleurstelling gepasseerd voor deze positie. Na de vijftiger jaren is hij geleidelijk in de vergetelheid geraakt, voor een belangrijk deel komt dat door zijn teruggetrokken leven.

 

Hij maakte vele oorlogsmonumenten, ook is het beeld van Bonifatius in Dokkum van zijn hand. In Stavenisse staat een vis ter herdenking van de watersnoodramp in 1953. Bolhuis hield ervan beelden te maken voor plekken waar kinderen spelen. In het Oosterpark staat de ‘Bokkenrijder”, een jongen op de rug van een bok. Achter de jongen is nog plaats, een uitnodiging aan kinderen om er even op te gaan zitten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Osdorperplein,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp