Obelisken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obelisken door Peter Koorstra, 1991

 

Het Amsterdams Beeldenboek uit 1996 beschreef de pilaren, obelisken of torens aan weerzijden van de brug over de Jarasingel. Over de brug loopt de M. Gandhilaan, op dat stukje alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Op een zondagmorgen in maart is het er uitgestorven, alleen nestelende meerkoeten geven het enige teken van leven.

 

 

                                                     

 

 

 

Zichtlijnen en bouwmethoden

 

Het ontwerp leunt op paar gedachten meldt het Beeldenboek. Zo staan de twee hoekige torens haaks op elkaar, waarmee naar de twee zichtlijnen verwezen wordt, de singel en de weg. Iedere toren betaat uit twee delen, een massief en een transparant deel. Het massieve deel is opgebouwd uit gelige mergelblokken, het transparante deel is een lichtgewicht aluminium-constructie. Daarmee legt de kunstenaar een verbinding tussen het verleden, de oude manier van bouwen, en het heden, het bouwen met moderne middelen. Zowel het stapelen van stenen als een aluminium-constructie resulteert in een toren, een obelisk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Peter Koorstra (1957)

 

Koorstra studeerde in 1981 af in Eindhoven op Industrieel Design. Hij werkte daarna als ontwerper en kunstenaar, hij werkte ook als adviseur in kunstzaken. In 1998 stichtte Koorstra een ontwerpbureau voor meubel- en keukendesign. Sinds 2000 is hij docent Vormstudie Bouwkunde TU Delft.

 

 

 

 

 

 

 


 

M. Gandhilaan / Jarasingel,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp