Vruchtbaarheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vruchtbaarheid door Jacques Jutte of Jacob Jutte, 1970

 

 

 

                   

                                       

 

 

 

 

                          Een vrouw met twee nakomelingen ?

 

 

 


 

Jacques Jutte alias Jacob Jutte (1930)

 

Jacobus Antonius Jutte doorliep de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam van 1959-1962. In de jaren zestig was hij actief in de Provo-beweging, de HP in 1968: ‘Provocateur Jacob Jutte: Wij vechten voor de vrijheid in de Hollandse wind’. Over de oorlog van deze man tegen de autoriteiten.’

 

Roel van Duyn, ex Provo, ex Kabouter, beschreef de geschiedenis van de provotarische beweging. Een citaat:

(1965). Op een novemberzaterdagavond arresteerde de politie in de Warmoesstraat de 35-jarige beeldhouwer Jacques Jutte, die ‘uit solidariteit met de provoos’ een auto in de brand gestoken had. Waarschijnlijk zal zo'n monsterverbranding weinig aan onze populariteit bijdragen, maar emotioneel geeft ons zoiets grote voldoening.

 

Zelf werd Jutte ook slachtoffer van vandalisme. Een ANP-fotobijschrift in 1965: Onbereikbaar voor vernielzuchtigen staat een van de werkstukken van de beeldhouwer jacques jutte op de daklijst van een gedeeltelijk afgebroken pand op de hoek van de prinsengracht en de vijzelstraat. Vorig weekeinde werden een aantal van zijn werken ter waarde van 20.000 gulden tijdens zijn afwezigheid totaal vernield.

 

 

 

      

 

                                 Foto’s: ANP Historisch Archief, 1965: Jacques Jutte in actie

 

 

Een ander verslag uit de roerige jaren zestig (yellowdog.nl): Het Haagse undergroundblad ‘Iets’ (nr. 17) deed in januari 1968 verslag van Lowlands met een paar foto's van beeldhouwer Jacques Jutte, die naakt saxofoon stond te spelen op het festival en door rechercheurs werd weggevoerd. Dit soort foto’s was natuurlijk tegen het zere been van de burgerlijke moraal en de Leeuwarder Courant meldde eind januari dan ook opgewonden “… overigens komt ons net ter ore dat de nog in Leeuwarden te verkrijgen nummers 16 en 17 (van het undergroundblad) in Den Haag in beslag zijn genomen."

 

De secretaris van de door Jutte opgerichtte  Arbeidersraad van Groot Wittenburg was een metaalarbeider die ontslagen was bij Werkspoor. Jutte liet hem op een zelfbedachte plek een zebrapad schilderen.

 

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie geeft aan dat zijn werkzame periode in de kunst (in Nederland) tot 1980 liep.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vreedenhaven,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp