Zwerm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwerm door Paul Vendel, 2006

 

 

OSDORP – Daar waar vroeger vogels zwermden staat nu kunstwerk De Zwerm – bij de entree van woonwijk De Aker. Het kunstwerk markeert tevens de definitieve stadsgrens van Amsterdam aan de westzijde. Het kunstwerk door de gebogen vorm tevens een toegangspoort.

 

 

 

Het stadsdeel Osdorp schrijft in 2007:

 

Kunstwerk ‘De Zwerm’ markeert stadsgrens

 

8 januari 2007

 

De Aker

De Aker is het meest westelijke deel van Amsterdam. De bouw startte in 1994. Vóór 1994 was het een polder. Stadsdeel Osdorp heeft dit landelijke karakter zoveel mogelijk behouden. Zo liggen in De Aker bruggen en staan er speciale waterwoningen, omgeven door groen en omringd door dijken. De afronding van de bouw betekent de voltooiing van de oorspronkelijke Amsterdamse stadsuitbreiding. Met de realisatie van De Aker krijgt de stadsgrens van Amsterdam zijn definitieve lijn aan de westzijde.

 

De Zwerm

‘De Zwerm’ staat als markeringspunt bij de entree van de woonwijk. Het refereert aan de zwerm vogels in de voormalige Middelveldsche Akerpolder.

 

Het kunstwerk is gemaakt van roestvrij staal. De gebogen vormt een toegangspoort. Overdag en ’s avonds is het een wegwijzer in Osdorp. In het beeld zijn vele tientallen kleine reflectoren verwerkt, die het schijnsel van autolampen weerkaatsen. Het kunstwerk is gemaakt door Paul Vendel.

  

 

 

 

 

 

 

 

Wat er aan vooraf ging, uit de noutulen:

 

  Pieter Calandlaan; westhoek Baden Powellweg. Stadsdeel Osdorp.

De heer Vendel (kunstenaar) en de heer Cops (adviseur Amsterdams Fonds voor de Kunst) zijn in de vergadering aanwezig. De commissie vraagt zich af of  het beoogde beeld van de 'zwerm' in praktijk waargemaakt kan worden en of dit object in de openbare ruimte niet te kwetsbaar is. De heer Vendel toont een schaalmodel van het kunstwerk. De werkelijke constructie in rvs zal meer glimmen. De laspunten worden bewust wat grof uitgevoerd. Het kunstobject zal ter plekke tijdens de uitvoering haar definitieve vorm krijgen. De triangelachtige vorm, diameter van de buizen en de fundamenten zijn door een constructeur berekend. De reflectoren zijn allen in verschillende hoeken geplaatst en zijn alleen in het donker zichtbaar als een soort 'vuurvliegjes'. De klimbaarheid wordt beperkt doordat de laagste beugels op 2 meter hoogte zitten en hoge beplanting rondom staat. De commissie is positief over het beeld van het object, maar vraagt om extra aandacht voor zowel de veiligheid als het onderhoud (m.n. zwerfvuil) van het object.

 

 


 

Paul Vendel (1964)

 

 

www.paulvendel.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Baden Powellweg / Pieter Calandlaan,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp